Timbrul de mediu dispare. Ce se întâmplă cu mașinile second hand

Timbrul de mediu dispare. Ce se întâmplă cu mașinile second hand
Eliminarea timbrului de mediu va încuraja vânzarea de maşini second hand cu vechime mai mare, aduse la preţuri derizorii din Vest. În iunie 2016, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a emis o decizie prin care statul român este obligat să restituie şi timbrul de mediu (taxa auto în vigoare) pentru maşinile la mâna a doua.

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 6 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis a cerut, în 23 decembrie, reexaminarea legii care elimină 102 taxe nefiscale, printre care şi taxa radio-tv, după ce judecătorii CCR au decis că legea este constituţională.

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat pe 25 octombrie Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, iniţiată de Liviu Dragnea. Actul normativ, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, a fost adoptat în procedură de urgenţă în ambele camere al Parlamentului.

Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Referitor la timbrul de mediu, eliminarea acestuia va încuraja vânzarea de maşini second hand cu vechime mai mare, aduse la preţuri derizorii din Vest. Pe de altă parte, timbrul de mediu se plăteşte şi la maşini noi, chiar dacă este la un nivel scăzut, având în vedere că majoritatea autovehiculelor sunt euro 6.

La data de 9 iunie 2016, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a emis o decizie prin care statul român este obligat să restituie şi timbrul de mediu (taxa auto în vigoare) pentru maşinile la mâna a doua, după ce şi celelalte trei forme ale taxei au fost declarate nelegale.

Impactul bugetar estimat de fostul guvern este de 6,5 miliarde de lei.

 

 

Comenteaza