Tișe, despre viitorul Palat Banffy din Bonțida: „O să fiți impresionați”

Tișe, despre viitorul Palat Banffy din Bonțida: „O să fiți impresionați”

Lucrările de restaurare și conservare a Castelului Banffy, din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, în valoare de peste 27 mil, lei, sunt programate să se finalizeze în anul 2023.

Consilierii județeni ai Clujului au aprobat, luni, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Racord la rețeaua electrică a Castelului Banffy”. 

Acesta prevede amplasarea unui post de transformare, care să asigure energia necesară funcționării acestui ansamblu-clădire Castel Banffy cât și a parcului monument din Răscruci.

Valoarea totală a investiției este de 321.815,34 lei (fără TVA). Pentru montarea Ptab-ului (postului de transformare) se va ocupa o suprafață de 15,6mp(5.2mx3m), iar pentru cei doi stalpi se va ocupa o suprafață de (1,4mxl,4m*2buc=3,92~ 4 mp), în total 19,6 mp.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a spus că lucrările se desfășoară conform graficului, iar viitorul ansamblu monument va arăta impresionant.

„Suntem într-un proiect amplu, cu bani europeni. Va fi un proiect extraordinar de frumos când va fi gata. Lucrările sunt ample. Vom putea să-i dăm destinații diverse și vom putea să valorificăm acest obiectiv important. Anul viitor cu siguranță va fi terminat. O să fiți impresionați de ceea ce va fi acolo. Am încercat să conservăm partea de arhitectură, de mobilier, de funcțuni. Amenajările exterioare au ținut cont de realitatea anilor în care a fost construit”, a afirmat Tișe. 

Consiliul Județean Cluj a atribuit lucrări de peste 5 milioane de euro către o asociere formată din trei companii, pentru restaurarea Castelului Banffy, din localitatea Răscruci.

Astfel, firma bistrițeană Tomoroga Construct, ca lider de asociere, alături de Cons­tructim și Rustic, au termen 24 de luni pentru finalizarea proiectului. Lucrările au început la mijlocul anului 2021.

Cum va arăta noul Castel Banffy

Lucrările de restaurare și conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât și componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, etc.

În final, proiectul prevede transformarea castelului într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județul Cluj, astfel că, la etajul imobilului va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. Totodată, la subsol va fi organizat un spațiu expozițional.

În ceea ce privește restaurarea parcului castelului, o componentă importantă o va reprezenta amenajarea lacului din incintă. În acest sens, va fi construit un ponton din lemn, va fi refăcut porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, va fi edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, vor fi amenajate accesele auto și pietonale, etc.

Comenteaza