Tișe: ”Va fi dată în funcțiune prima celulă de la Centrul de Management al Deșeurilor”

Tișe: ”Va fi dată în funcțiune prima celulă de la Centrul de Management al Deșeurilor”

Primă celulă ecologică a noului Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) ar urma să fie operațională în câteva ore, a declarat, miercuri dimineața, la ZIUA LIVE, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe.

Acesta a precizat că perioada de testare și pregătire a sistemului este pe ultima sută de metri. ”Am avut o perioadă de pregătire a sistemului și de testare și estimez că va fi dat în funcțiune în câteva ore”, a spus Tișe. Președintele a dat explicații despre autorizația de mediu pentru acest proiect, despre care au existat controverse în ultimele zile în spațiul public.

”Acest proiect are două elemente: cel care presupune un aviz de mediu și un element care presupune o autorizație de mediu. În privința avizului, pentru ca celula să devină funcțională, avizul a fost dat acum o lună. Pe de altă parte, aceste celule sunt construite conform unui proiect pentru care, la vremea lui, s-a obținut avizul de mediu. Recepția lucrărilor pentru acest CMID confirmă tocmai că aceste lucrări s-au făcut conform proiectului avizat de mediu.

Nu putem face recepția pentru cele trei celule dacă ele nu corespund proiectul tehnic aprobat. Cei de la Mediu nu au treabă cu calitatea lucrărilor în construcții, ci trebuie să vadă dacă aceste celule vor polua mai mult sau mai puțin la decât ce aveam până acum la Pata Rât. Deci, dacă s-a respectat proiectul, iar acest proiect este conform și nu are cum să aducă poluare, Mediul nu are cum să își invalideze propriul aviz, dat în urmă cu câțiva ani, când a început proiectul”, a declarat Alin Tișe.

Președintele CJ a subliniat că în prezent se discută doar de o punere în funcțiune parțială la CMID. ”Nu discutăm de un sistem integrat, ci de darea în funcțiune parțială a acestor celule. Pentru aceasta e nevoie doar de aviz de la Mediu, aviz care există.

Dincolo de discuțiile despre autorizație, lucrul important este să începem să aducem urgent aici gunoiul menajer, după preselectarea lui. Trebuie să fim din alt film ca să ținem trei celule ecologice goale și să continuăm o poluare la Pata Rât. Acea autotizație de mediu va veni când se termină întreg sistemul de la CMID. Legea permite recepții parțiale și darea în folosință a unor celule, dacă ele sunt gata”, a spus Tișe.

Comenteaza