Tişe: "Guvernul PSD a furat banii clujenilor. În 2019, peste 100 de milioane de lei"

Tişe: "Guvernul PSD a furat banii clujenilor. În 2019, peste 100 de milioane de lei"
Alin Tişe | Foto: facebook.com/AlinTise

Guvernul PSD a furat banii clujenilor prin legea nr. 50/2019 privind bugetul de stat: în 2019, peste 100 de milioane de lei, susţine preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe. 

"A furat din suma corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa, reprezentând fond la dispoziţia CJ, în vederea susținerii dezvoltării din unitățile administrativ- teritoriale (UAT), 50,5 milioane de lei. Deși în 2018 cota de impozit corespunzătoare veniturilor generate în județul Cluj a fost de 80,9 milioane, în 2019 este previzionat a se realiza în județ minimum 79 de milioane", transmite conducerea CJ Cluj.

Guvernul PSD a diminuat suma aferentă CJ Cluj cu 50,5 milioane lei, având la dispoziție pentru alocări în vederea susținerii programelor de investiții pentru dezvoltare locală doar 28,4 milioane de lei, conform art. 6.2 din legea nr. 50/2019. Diminuarea cu două treimi a sumei cuvenite din impozitul pe veniturile realizate în județ, în 2019, s-a realizat prin derogare de la prevederile legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, penalizând Clujul și reducându-i sumele la nivel cu județe total neproductive.

De asemenea, CJ Cluj mai arată că "guvernul a tăiat și alte fonduri, precum cota de 17,5% pentru echilibrare, de la valoarea cuvenită județului Cluj, de peste 328 de milioane de lei, la suma plafonată de 275 de milioane de lei, tăind astfel alte peste 53 de milioane de lei de la județul Cluj, bani care erau destinați investițiilor de modernizare a infrastructurii județene sau locale". 

Nu în ultimul rând, guvernul, prin legea nr. 50/2019, produce și o diminuare a alocărilor destinate proiectelor, deoarece obligă CJ să mute 111 milioane de lei de la cheltuieli de investiții pentru a acoperi cheltuieli de asistență socială pe care guvernul nu dorește să și le mai asume din acest an și a eliminat alocarea lor. "În condițiile sus-amintite, proiectele de dezvoltare ale  județului, precum și sumele alocate către UAT-uri sunt afectate, prejudiciind astfel toate bugetele locale", se mai arată în documentul citat. 

Comenteaza