Tișe: Jumătate din bugetul județului se duce pe asistența socială. Ajungi să te întrebi cât e de eficient sistemul

Tișe: Jumătate din bugetul județului se duce pe asistența socială. Ajungi să te întrebi cât e de eficient sistemul
Alin Tişe | Foto: facebook.com/AlinTise

Consilierii județeni vor vota în cursul lunii februarie bugetul pe 2020 al Consiliului Județean Cluj, care se ridică la circa 293 milioane de euro. Din acești bani jumătate sunt alocați cheltuielilor cu asistența socială, a precizat la ZIUA LIVE președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Acesta crede că ar fi necesară o regândirea a sistemului la nivel național în cee ace privește finanțarea asistenței sociale, care de anul trecut a trecut în sarcina autorităților locale și județene.

”Va trebui ca în bugetul din acest an să găsim un echilibru pentru fiecare componentă. Cert este că jumătate din bugetul pe care îl produc clujenii se duce pe asistența socială. La nivelul județului avem ca beneficiari circa 1200 de copii și 800 de vârstnici în centrele noastre. 50 de milioane de euro sunt bani mulți sau puțini într-un an pentru a ne ocupa de aceste persoane?

Cred că trebuie ca la nivel național să găsim un răspuns la aceste întrebări legate de cine plătește aceste sume pentru asistența socială și dacă e suficient de eficientă organizarea acestor centre și direcții, care unele țin de primării, altele de consiliile județene. Și totodată, dacă se poate eficientiza acest sistem, astfel încât serviciile să fie realmente servicii de asistență socială pentru beneficiari și nu pentru angajați. Dacă transformăm aceste direcții și centre în instituții uriașe cu mii de angajați care deservesc un număr mic de beneficiari, ajungi să te întrebi dacă există eficiență și dacă acest sistem trebuie perpetuat. Am solicitat și o întâlnire cu doamna ministrul al Muncii pe această temă”, a declarat Alin Tișe.

Președintele Consiliului Județean Cluj spune că presiunea pe bugetele locale este foarte mare din cauza acestor cheltuieli. Sunt preocupat de această sumă uriașă. ”Sigur că avem nevoie de asistență socială, dar în ce fel, cu ce sume. Presiunea s-a luat anul trecut de pe bugetul de stat și s-a pus pe bugetele locale. Azi sunt primării și consilii județene care și-au închis bugetul doar pe 6 luni din această cauză”, a adăugat Tișe.

Vezi și Bugetul Clujului în 2020: cu 16 mil. euro mai mic decât anul trecut. Cum se împart banii

Comenteaza