Tişe: ministrul Transporturilor bagă aeroportul din Cluj în faliment VIDEO

Tişe: ministrul Transporturilor bagă aeroportul din Cluj în faliment VIDEO
Aeroportul din Cluj-Napoca riscă să intre în faliment din cauza politicii USL. Acuzaţia vine din partea senatorului PDL Alin Tişe, după ce compania TAROM a decis să opereze mai multe zboruri internaţionale de pe aeroportul din Iaşi, locul de origine al actualului ministru al transporturilor, Relu Fenechiu. În replică, reprezentanţii USL spun că aeroportul nu pierde nimic prin această decizie.

„Tarom îşi duce zborurile externe la Iaşi, oraşul ministrului Transporturilor Fenechiu, unde este cea mai proastă pistă din ţară, iar aeroportul funcţionează ca vai de el. Astfel au fost introduse la Iaşi patru destinaţii noi: Roma, de patru ori pe săptămână, Torino şi Bologna, de câte trei ori pe săptămână şi Londra de două ori pe săptămână. Până şi cursa Bucureşti-Roma şi retur a devenit mai nou Bucureşti-Iaşi-Roma şi retur. Toate astea s-au făcut fără să existe vreun studiu care să arate că e nevoie de aceste curse la Iaşi, iar dacă avioanele vor zbura fără numărul minim de călători care să acopere costurile zborului, diferenţa de preţ o vom suporta cu toţii, pentru că va fi plătită de la buget, Tarom fiind o companie de stat", a spus Tişe.

Fostul şef al judeţului spune că această decizie ar putea falimenta aeroportul clujean. „Pe aeroportul din Cluj Tarom a rămas, ca destinaţie externă, doar cu zborul de Viena, ceea ce înseamnă curse mai puţine, călători mai puţini, încasări mai mici, aeroportul clujean riscă să intre în faliment, iar costurile de funcţionare le vom plăti noi toţi, pentru că va fi subvenţionat de consiliul judeţean. Nu se poate ca, pentru interesul local al unui ministru să fie periclitat un aeroport în care, de-a lungul timpului, clujenii au investit aproximativ 150 de milioane de euro în pistă, în terminale, în balizaj. Cu banii investiţi în aeroport poate acum am fi avut toate drumurile din judeţ asfaltate. În plus, va fi afectată dezvoltarea judeţului, pentru că oamenii de afaceri din Londra sau din Roma, care vor dori să vină să investească în Cluj mă îndoiesc că vor accepta să zboare la Iaşi şi de acolo să vină la Cluj eventual cu maşina sau cu trenul. Va trebui să ne rugăm de cei de la Tarom să bage curse Cluj-Iaşi", a afirmat Tişe. El a precizat că va uza de toate instrumentele parlamentare care îi stau la dispoziţie, formulând o interpelare către ministrul Transporturilor, o declaraţie politică pe care o va citi în plen şi solicitând parlamentarilor USL de Cluj să facă presiuni pentru ca şi aeroportul clujean să beneficieze de curse exterene Tarom.

 

Uioreanu spune că predecesorul său dezinformează atunci când afirmă că aeroportul ieşean îl va falimenta pe cel clujean. „Domnul Alin Tişe a fost preşedinte al consiliului judeţean şi mi-e greu să cred că acum, când e senator, ştie mai bine ce se întâmplă în Cluj decât atunci când conducea judeţul. Ca atare, îl anunţ cu respect că Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca nu a pierdut nici o cursă aeriană, nici măcar de-a Tarom, care are curse la Viena, Bucureşti şi, peste vară, va avea la Constanţa, prin urmare n-are cum să piardă călători sau să intre în faliment. Aeroportul din Iaşi n-a luat nici o cursă de la Cluj, deci ce curse au ei n-are nici o legătură cu noi. Mai mult chiar, în curând vom avea patru curse aeriene noi spre Londra, Amsterdam, Düsseldorf şi Bruxelles. Nu mă interesează ce curse are Iaşiul, spre deosebire de domnul Tişe, eu nu mă uit la capra vecinului, ci mă uit în ograda mea şi încerc să fac treabă aici", a comentat Uioreanu.

 

Reporter: Cosmin Oanţă, Valentin Mălăescu
Imagine: Florin Dan

Comenteaza