Tișe nu renunță la niciun proiect, chiar dacă Guvernul a tăiat banii pentru Cluj. Pune capăt problemei deșeurilor, continuă asfaltările

Tișe nu renunță la niciun proiect, chiar dacă Guvernul a tăiat banii pentru Cluj. Pune capăt problemei deșeurilor, continuă asfaltările

Închiderea rampei de la Pata Rât și recepționarea primei celule CMID, precum și asfaltările drumurilor județene, construirea Centrului de Transplant și schimbarea gazonului de pe Cluj Arena rămân pe lista de priorități ale Consiliului Județean Cluj, în 2019, în ciuda pierderilor preconizate la bugetul pentru investiții.

Prima celulă a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) va fi recepționată cel târziu în luna septembrie, în timp ce rampa de la Pata Rât va fi închisă până în luna august, a declarat, joi ,Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, în emisiunea ZIUA LIVE.

"Eu îmi doresc ca măcar proiectele începute să le terminăm anul acesta, deoarece Clujul are o mare problemă care ține de partea de deșeuri. În acest an vom închide și rampa de la Pata Rât, iar cu aceasta vom ieși din monitorizarea pe infringement. Suntem în grafica de închidere și undeva, cel mai târziu în luna august, sperăm să avem închisă această rampă.

Cu privire la CMID, trebuie să finalizăm prima celulă până în luna septembrie. În momentul de față demarăm licitațiile pentru operatori. Am stabilit patru zone în tot județul și vom face patru licitații, pentru a nu avea riscul de a bloca tot județul dacă o licitație este contestată. Contractele de salubritate cu celelalte firme rămân valabile până vom semna cu noii câștigători ai licitațiilor", a afirmat Tișe. 

Cei patru operatori vor ridica gunoaiele din tot județul, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, și le vor duce la cele patru stații de transfer, de la Turda, Huedin, Gherla și Cluj-Napoca.

"În centrele de transfer se vor preselecta, se va alege tot ce se poate valorifica. Restul se va compacta și se va duce la stația centrală, la CMID. Acolo se va opera cu o stație de incinerare sau de piroliză și ceea ce rămâne după ce gunoaiele sunt procesate în aceste centre va fi depozitat în acea celulă, groapă ecologică. Prima celulă este terminată în proporție de 70%, are membrană deja pusă, mai avem acel rest de 30%, plus drumurile de acces", a explicat președintele CJ Cluj.

Continuă asfaltările 

De asemenea, CJ Cluj va continua lucrările de asfaltare pe drumurile cu probleme și de reabilitare a mai multor drumuri județene. 

"În acest an vom continua asfaltările. Lucrările vor începe din martie și vom începe cu drumurile care au rămas necopertate. Sunt cele patru drumuri mai rele, pe care le știm, vom continua cu întreținerea și modernizarea. Aproape toți banii pe care i-am primit din fonduri europene pentru drumurile terminate îi vom păstra pentru drumuri. Mai avem alte două drumuri importante pe bani europeni: Drumul Bistriței și Drumul Apusenilor", a anunţat Alin Tişe.

În decembrie 2018, președintele Consiliului Județean a semnat contractele de execuție a lucrărilor de modernizare aferente unui tronson de peste 32 de km ai drumului județean DJ 109, parte a proiectului european „Drumul Bistriței”. Astfel, drumul județean care pornește din DN1C (Răscruci) și care ajunge până la limita cu județul Sălaj, va fi reabilitat începând din primăvara acestui an, pe două loturi, valoarea totală a lucrărilor contractate fiind de aproape 10 milioane de euro. În ceea ce privește celelalte sectoare ale Drumului Bistriței, în lungime totală de 83,17 km, atribuirea contractelor de execuție se află în diverse etape, demararea efectivă a lucrărilor urmând a se realiza, și în acest caz, la începutul acestui an.

Centrul de Transplant va fi început tot în 2019

Președintele CJ Cluj a anunțat că și construirea Centrului Integrat de Transplant rămâne printre obiectivele finanțate anul acesta din bugetul județului. "Vom aloca resurse pentru Centrul Integrat de Transplant. Acest centru va da posibilitatea să facem operaţiuni de transplant atât pentru rinichi, cât și pentru inimă, plămâni, ficat. Va fi un element de referinţă al Clujului şi al întregii ţări,un centru unic în România și sunt puține centre de acest fel în Europa", a declarat Tișe.

Gazon hibrid pe Cluj Arena

Tot în 2019, gazonul de pe Cluj Arena va fi schimbat integral, după Festivalul Untold, pentru prima oară în șapte ani de funcționare a stadionului. Investiţia se ridică la 500.000-1.000.000 de euro. Odată cu înlocuirea gazonului, se vor schimba sistemul de drenaj și cel de încălzire și vor fi extinse aparatele de fotosinteză care ajută la regenerarea gazonului într-un timp scurt.

”Vom înlocui în acest an gazonul Cluj Arena în întregime, după Festivalul Untold din luna august, prima oară după șapte ani de funcționare neîntreruptă, atât cu evenimente sportive, cât și spectacole. Va fi cel mai modern stadion din România, singurul care va avea gazon hibrid, care este o combinație între gazon natural și unul artificial. În Europa sunt doar câteva stadioane cu un astfel de gazon hibrid, cum sunt cele din Barcelona sau Milano. De asemenea, vom schimba sistemul de drenaj, cel de încălzire și vom extinde aparatele de fotosinteză care vor ajuta la refacerea și regenerarea gazonului într-un timp foarte scurt”, a explicat Tişe.

Gazonul hibrid este format din iarbă naturală în care sunt injectate, printr-o tehnologie specială, fibre sintetice care ajung la 20 cm în pământ şi, amestecându-se cu rădăcinile naturale, cresc rezistenţa gazonului, dar îmbunătăţesc şi aspectul acestuia la suprafaţă. Potrivit președintelui CJ Cluj, costurile unui astfel de gazon se ridică între 500.000 și 1 milion de euro.

”Investiția este una pe termen mediu și lung, gazonul urmând să fie unul de o calitate impecabilă care va putea fi folosit și în meciuri din competițiile europene de către echipa de fotbal a României în 2020. Cluj Arena va putea fi o alternativă dacă gazonul stadionului din București nu va corespunde. Cei din București au schimbat până acum gazonul de peste 10 ori”, a mai spus președintele CJ Cluj. El a punctat că, odată cu înlocuirea gazonului, vor fi realizate și lucrări de reparații la pista de atletism a arenei sportive. 

Comenteaza