Trafic de Floreşti în sudul rezidenţial al oraşului

Trafic de Floreşti în sudul rezidenţial al oraşului
Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului (APUS) protestează împotriva proiectului ce vizează construirea unor blocuri care ar îngreuna accesul către şi dinspre cartierul Bună Ziua.

Locuitorii din sudul oraşului anticipează că proiectul blocurilor cu 5-10 etaje de pe Măceşului va îngreuna accesul către şi dinspre Bună Ziua, zonă asaltată de construcţii de locuinţe în ultimii ani şi care până în urmă cu un an nu avea trotuare.

"Ca sa ajung la mine acasă trebuie să trec pe Măceşului. Când vor fi gata aceste blocuri (autorizate de primărie la finalul anului trecut - n. red.) am mari dubii că nu voi sta la coadă ca în Floreşti. Asta se întâmplă într-o zonă de case. Eu am abordat subiectul pentru că acolo locuiesc, la fel ca mulţi alţii, de ani buni. Paralela este Măceşului-Floreşti. Strada Măceşului va deveni extrem de aglomerată, ieşirea şi intrarea în şi de pe Bună Ziua devenind astfel foarte problematică", a atras atenţia Bogdan Brânzaş, în calitate de locuitor în Bună Ziua şi susţinător al protestelor riveranilor de pe Măceşului. Locuitorii de pe strada unde sunt admise maxim trei etaje au organizat în prima zi din martie cea de-a cincea simulare de trafic pentru a demonstra autorităţilor locale cum va arăta zona după finalizarea cartierului de blocuri cu 5-10 etaje autorizat pe un teren de 1,3 hectare cu intrare de pe strada Măceşului.

În 27 februarie a avut loc adunarea de constituire a Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Străzii (APUS) Măceşului, în prezenţa a 40 de persoane care locuiesc pe respectiva arteră sau pe străzile adiacente. „Cei prezenţi au votat statutul şi actul constitutiv al asociaţiei şi a fost ales preşedintele asociaţiei în persoana domnului Elek Levente. A fost ales, de asemenea, consiliul director, compus din 5 persoane, preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 2 membri, dar şi cenzorul asociaţiei. Asociaţia urmează să fie înregistrată legal în următoarele săptămâni. De săptămâna viitoare va fi disponibil pe site formularul de înscriere în asociaţie", se arată pe site-ul oficial al "rezistenţei civice" de pe Măceşului.

Pe toate fronturile, oamenii sunt decişi să lupte împotriva mârşăviilor din urbanismul clujean, după cum declară reprezentanţii APUS Măceşului. Aceştia anticipează că după finalizarea ansamblului zona se va aglomera, iar riveranii vor fi nevoiţi să suporte un trafic infernal. Cetăţenii au organizat prima simulare de trafic la începutul anului şi au parcat maşini în zona viitoarelor blocuri pentru a demonstra primăriei că a greşit atunci când a permis construirea în zonă a blocurilor care au mai mult de trei etaje. De atunci, în fiecare sâmbătă oamenii au continuat să facă astfel de simulări. Încă de la finalul anului trecut, riveranii de pe Măceşului au cerut primăriei să revoce autorizaţiile date dezvoltatorului (Synesis Development) pentru proiectul blocurilor cu 5-10 etaje de pe terenul de 1,3 hectare cu intrare de pe Măceşului. Direcţia de urbanism din cadrul instituţiei a informat aleşii locali că proiectul superblocurilor de pe Măceşului este legal. În plus, dezvoltatorul va face şi o grădiniţă pe care o va ceda primăriei. Comisia de urbanism a consilierilor a informat ZIUA de CLUJ că proiectul de pe Măceşului are câteva lacune, dar o eventuală anulare este tardivă din moment ce autorizaţiile primăriei au intrat deja în circuitul civil. Comisia le-a recomandat cetăţenilor nemulţumiţi să meargă în instanţă, mai ales că există suspiciuni că o parte a terenului pe care se doreşte construirea blocurilor este încadrat ca zonă verde. "Există şi acţiuni în instanţă depuse, aşteptăm termene de judecată", au mai precizat riveranii de pe Măceşului.

Dezvoltatorul ansamblului de pe Măceşului, Synesis Development, reprezentată de Beniamin David, spune că a obţinut două autorizaţii de la primărie, în octombrie şi noiembrie 2013, conform Planului Urbanistic Yonal (PUZ) aprobat în 2008 şi că respectă distanţele faţă de vecinătăţi, iar parcările sunt rezolvate în incinta ansamblului. Proiectanţii de la Scripcariu Birou Arhitectură au declarat pentru ZIUA de CLUJ că actualii dezvoltatori care au cumpărat terenul vor construi mai puţin decât prevederile PUZ din 2008.

Comenteaza