Tramvai pe Dorobanților? Activist: ”Are spațiu suficient pentru o linie dedicată”. Ce spune Boc

Tramvai pe Dorobanților? Activist: ”Are spațiu suficient pentru o linie dedicată”. Ce spune Boc
ZIUA de CLUJ a vorbit cu clujeanul care a propus tramvai pe strada Dorobanților. A aflat și ce opinie are primarul.

Clujeanul care a propus linie de tramvai pe strada Dorobanților a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, cum a gândit lucrurile. Numele său este Adrian Costina și este un vechi activist civic.

"Tramvaiul se poate face pe această stradă deoarece are spațiu suficient pentru a avea linie dedicată, ceea ce i-ar spori viteza. Este un mijloc de transport cu capacitate mare, este confortabil și, foarte important, se poate obține finanțare de le Uniunea Europeană, atât pentru calea de rulare, cât și pentru tramvaie, vedeți proiectul anterior de la cele două linii de tramvai existente", a spus Costina.

Într-adevăr, municipalitatea a pornit deja demersurile pentru realizarea unui contract-cadru cu un furnizor de tramvaie pentru achiziția a cel mult 22 de garnituri. Miercuri, la Realitatea FM Cluj, primarul Emil Boc a comentat ideea activistului civic.

"Nu excludem o extensie a tramvaiului în alte zone ale orașului, mai ales că de dorim să cumpărăm mai multe tramvaie pe fonduri europene. Prima extensie ar urma să fie spre Florești. Dacă vom avea centura metropolitană și centura Floreștiului, care iese în Sfântu Ion, atunci se va elibera DN1 și va putea fi introdus acolo tramvaiul.

Pe de altă parte, am cerut specialiștilor să aibă mai mult curaj. Am făcut banda dedicată pe anumite tronsoane și ne-am oprit. Trebuie să aibă curaj și să ducem banda dedicată și pe Moților, și pe altă străzi, să creăm culoare pentru tramvaie. Pun de anul trecut o presiune constantă pe specialiști să vină cu soluții pentru a le supune dezbaterii publice", a spus primarul.

Boc l-a lăudat pe Costina, spunând că a venit de două săptămâni din Germania și are deja activitate civică. E adevărat, omul s-a întors, dar a fost în concediu în Germania. El stă de 10 ani pe Dorobanților și a venit cu propuneri tocmai pentru strada care locuiește.

"Domnul Boc a înțeles greșit. Îl abordasem cu o saptămână înainte, în legătură cu ideea mea de a lega cartierul Gheorgheni de gară prin centru, strada Dorobanților, Teodor Mihaly, Iulius Mall, parcul sportiv Gheorgheni. I-am dat multe exemple din Germania de unde tocmai mă întorsesem, dar din vacanță.

Eu stau pe strada Dorobanților de 10 ani și în Cluj de 20. Pe de altă parte, sunt un activist mai vechi, mă mir că nu m-a recunoscut domnul Boc. Am luptat doi ani cu Primăria și cu Iulius Mall pentru construirea parcului Iulius. Inițial, Iulius Mall voia să mai construiască o clădire pe malul lacului", a subliniat Costina.

DECLARAȚIE

"Vrem să redăm strada Dorobanţilor transportului în comun. Această arteră este pregătită încă dinainte de 1990 pentru realizarea liniilor de troleibuz"
Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca

Comenteaza