Tramvaiul Swing a fost descărcat pe şine. Încă nu circulă

Tramvaiul Swing a fost descărcat pe şine. Încă nu circulă
Primul tramvai nou, modelul Swing, cumpărat de primărie de la firma poloneză PESA, a ajuns în oraş. Municipalitatea a efectuat comanda pentru o a doua garnitură, care va sosi în iunie.

Administraţia locală va testa noul tramvai violet cu gri până marţi, când promite că noua garnitură va circula pe şinele modernizate, între cartierul Mănăştur şi gară. Tramvaiul a costat peste 8 milioane de lei.

Mare agitaţie ieri în zona Calvaria, în Mănăştur. Trecători, şoferi, oameni de la balcoane au urmărit debarcarea tramvaiului Swing pe şinele aproape modernizate. Locuitorii din blocurile de pe Primăverii, aproape reabilitate termic, cu un banner al Partidului Popular agăţat la parter de o schelă, asortat cu noul tramvai, fac prietenoşi cu mâna. Telefoanele sună: colegii din redacţie sunt convinşi că tramvaiul e stricat, pentru că nu înaintează pe şine.

Reprezentanţii societăţii PESA din Polonia, care a livrat tramvaiul primăriei, şi-au exprimat regretul că nu pot demonstra cum merge tramvaiul pe şinele din oraş. "Nu putem porni curentul pentru alimentare pentru că se lucrează încă pe şantierul de modernizare a liniei de tramvai", a explicat directorul Regiei Autonome de Transport Urban Călători, Liviu Neag. Până la finalul săptămânii vor fi adaptate sistemele. Testele vor începe abia sâmbătă, iar de marţi tramvaiul va fi pus în circulaţie, dacă vremea va ţine cu constructorii care lucrează pe şantierul liniei de tramvai şi aceştia vor finaliza lucrarea. "Cu costum şi cravată se umblă când mergi cu tramvaiul nou", ne anunţă senatorul Mihail Hărdău, primul sosit pe teren să vadă noul tramvai.

Alături de şeful PDL Cluj, Daniel Buda, vicepreşedintele său, Alexandru Coroian, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a venit pe şantier fără cravată. "Iarăşi vor spune despre mine că sunt rebel", completează Tişe. "Nici Stamatian (fostul prefect - n. red.) nu poartă cravată", remarcă altcineva. Primarul interimar Radu Moisin, a ajuns mai târziu pe şantier, în compania candidatului partidului la fotoliul de primar, Emil Boc. Tuturor le place tramvaiul Swing. Curioşii strânşi în jurul "minunii" mov au părerile împărţite. Unii clujeni spun că e frumos. Alţii sunt de acord cu numărul de scaune. "40 de scaune sunt şi aşa prea multe pentru câţi călători circulă. Problema este cu românii, că nu o să-l păstreze. O să distrugă tot, cum sunt învăţaţi", apreciază un pensionar. "Primarul ăsta, ajuns, că aşa a fost, trebuia să facă un memorandum şi să întrebe populaţia dacă vrea tramvai. Pun pariu că 75% din clujeni nu voiau să mai existe tramvai. Banii puteau fi folosiţi pentru altceva", spune un taximetrist care a urmărit debarcarea noul tramvai pe şine.

Swing este modern, are WI-FI, şase plasme, validatoare electronice de bilete, rampă pentru persoane cu dizabilităţi, două locuri pentru cărucioare, computer de bord, 296 de locuri, din care 40 pe scaune, a informat directorul Liviu Neag. Oficialii l-au inspectat şi în interior şi s-au arătat mulţumiţi. Senatorul Hărdău a afirmat că anul trecut a mers o dată cu tramvaiul vechi prin oraş, iar anul acesta a folosit o dată şi autobuzul. "Este campanie şi dacă nu ai maşină, nu te descurci", a spus Hărdău. "Un bilet, dar, atenţie, cu două călătorii, costă 3 lei", a tranşat Daniel Buda, anticipând o întrebare capcană, nemulţumit că acestea apar în campanie.

Primarul interimar Radu Moisin a declarat că speră ca în luna iunie să ajungă în Cluj-Napoca şi al doilea tramvai, pentru care primăria a efectuat deja comanda. Reprezentanţi din aparatul tehnic al instituţiei spun că anul acesta vom avea în circulaţie şase noi tramvaie. "În 2016 vom circula cu tramvaiul şi spre Floreşti sau la aeroport", sunt încrezători aceştia.

Compania PESA a oferit la licitaţie 6 ani garanţie pentru fiecare garnitură de tramvai. Pentru un Swing, administraţia locală cheltuie peste 8 milioane de lei.

 

 

Comenteaza