Transilvania, transformată în câmp de bătălie de liderii din Cluj

Transilvania, transformată în câmp de bătălie de liderii din Cluj
Susţinerea exprimată de ministrul Culturii pentru Timişoara în cursa capitalelor culturale europene în defavoarea Clujului reprezintă un atac mizerabil la adresa Transilvaniei, spune primarul Emil Boc. Dispreţul cu care este tratat Clujul de guvern este datorat liderilor slabi pe care USL îi are în Transilvania, a comentat, miercuri, Boc.

Clujul şi Transilvania sunt tratate cu dispreţ la Bucureşti. Aşa interpretează primarul Emil Boc declaraţiile ministrului Barbu care a anunţat că va susţine ca Timişoara să fie Capitala Europeană Culturală a României în 2021. „Eu cred că e vorba despre un atac mizerabil la adresa Transilvaniei, în general, din partea actualilor guvernanţi. Prin tot ce face guvernul Ponta, în ultimele nouă luni de guvernare, arată un dispreţ faţă de Transilvania pe toate planurile. Nu numai că autostrada este trimisă în istorie, nu numai faptul că lucrări în derulare sunt oprite şi că miniştri din cabinet se pronunţă făţiş împotriva Transilvaniei şi a Clujului. În fiecare zi, practic, asistăm la atacuri de acest fel de natură economică, financiară, culturală, la adresa Transilvaniei şi a Clujului, care trebuie să ne dea serios de gândit cu privire la ceea ce-i de făcut. Faptul că municipiul nostru, Clujul, nu are niciun un ministru în cabinet şi este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când se întâmplă acest lucru, arată încă o dată dispreţul pe care guvernarea socialistă îl are faţă de Transilvania", a semnalat primarul Emil Boc. Modul în care guvernarea actuală tratează investiţii ca Autostrada Transilvania, centrala de la Tarniţa sau situaţia de la Câmpia Turzii, toate „puse pe pauză", este generat de faptul că liderii USL din Transilvania nu se pot impune la Bucureşti. „Am spus asta, le-am spus că, din nefericire, USL n-are lideri de forţă care să bată cu pumnul în masă la Bucureşti. Până la urmă politica este şi o chestiune de reprezentativitate. Contezi dacă ai forţă", a spus Boc.

„După ce am lăsat posibilitatea ca autostrada să fie continuată pe fonduri europene, auzim că nici poveste ca acest lucru să se întâmple. Orice auzim sunt rezilieri, blocări şi trimitere în decor a acestui proiect şi începerea unora noi proiecte în alte părţi ale ţării. Hidrocentrala de la Tarniţa, de un miliard de euro, un proiect absolut vital pentru sistemul energetic românesc, e blocat şi trimis iarăşi în lista de aşteptare. O altă formă de dispreţ este ce se întâmplă la Câmpia Turzii. Nu poţi sta pasiv când ai scheme de ajutor de stat şi garanţii guvernamentale pentru a atrage alt investitor strategic acolo, aşa cum am făcut cu Bosch şi De'Longhi, după plecare Nokia", a apreciat Boc.

În replică, liderul USL Cluj, Remus Lăpuşan a declarat că Boc nu este decât un mare demagog: chiar dacă nu mai deţine funcţii politice, exploatează situaţiile politic. „În ceea ce priveşte poziţia exprimată de Barbu, au fost discuţii la guvern pe tema respectivă. Nu am bătut cu pumnul în masă, dar avem asigurări ca, dacă dosarul Clujul va fi cel mai bun, oraşul va câştiga. Ministrul a greşit flagrant, iar în cazul în care o să fie disfuncţii la organizarea competiţiei naţionale, vor fi luate măsuri. Boc nu a făcut nimic cât a fost la guvernare. Dacă luăm toate investiţiile din mandatul nostru din Transilvania de anul acesta sunt peste tot ce a făcut el în întregul mandat. Cu hidrocentrala de la Tarniţa nu pierdem nimic, niciun investitor chinez, pentru că acesta nu exista. În patru ani a reşit să facă 50 km de autostradă şi aceasta începută de guvernarea Năstase-Tăriceanu. Anul acesta avem 186 de milioane de lei alocate pentru autostradă, pentru plata datoriilor. Aceasta este mai mult decât zero şi Boc nu vrea să înţeleagă. În perioada următoare vor fi şi alte proiecte. Clujul şi Transilvania nu vor fi defavorizate. Săptămâna următoare ministrul Dan Şova va fi la Cluj, într-o vizită de lucru la centura Cluj Est, pentru a încerca să deblocheze situaţia. Vorbim de o centură de diamant a lui Boc, în care a băgat milioane de lei. Anul acesta vrem să o finalizăm", a subliniat Lăpuşan.

Comenteaza