Transport gratis şi reduceri pentru elevii şi studenţii din Cluj. Cât plăteşte primăria în 2019

Transport gratis şi reduceri pentru elevii şi studenţii din Cluj. Cât plăteşte primăria în 2019

Elevii şi studenții beneficiază şi în 2019 de reduceri și gratuități la transportul public în comun în Cluj-Napoca. În timp ce primăria dă 9,5 milioane lei pentru studenţi, şcolile plătesc pentru elevi. 

9,5 milioane de lei pentru studenţi 

Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca va aloca suma de 9.500.015 lei (2 milioane euro, n.red.), de la bugetul local pe anul 2019, Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, în vederea acordării de subvenţii pe mijloacele de transport în comun studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor de la cursurile de zi.

Pentru a beneficia de reducere, studenții trebuie să prezinte carnetul de student, respectiv adeverința vizată la zi și unul din următoarele 6 carduri: StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS, A card/A Kártya și City Card Student. Consiliul Local va subvenționa acest abonament, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019, cu suma de 35 de lei/abonament lunar.

Şcolile plătesc pentru abonamentele elevilor 

Gratuitate pe transportul public în comun vor avea şi elevii din clasele pregătitoare – clasele XIII, curs de zi, din învățământul de stat și particular, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019.

Legitimațiile de călătorie gratuită pe două linii de transport vor fi eliberate pentru elevii care folosesc autobuzul pe ruta spre/de la școală sau pentru cei care urmează diferite activități extrașcolare. Abonamente cu reducere de 50% pe una sau două linii de transport în comun se vor întocmi elevilor care locuiesc în proximitatea școlii și nu desfășoară activități extrașcolare. Legitimațiile de călătorie vor fi valabile pe parcursul unui an școlar. Nu beneficiază de aceste facilităţi elevii care au scăzută nota la purtare sau care au rămas repetenți în anul școlar anterior.

Costurile pentru acordarea acestor facilități vor fi suportate din bugetul unităților de învățământ, în calitate de ordonator terțiar de credite, pe baza facturilor lunare întocmite de CTP Cluj. Sumele necesare pentru acordarea acestor facilități pentru elevii din învățământul preuniversitar particular vor fi suportate de la bugetul local.

500.000 lei pentru elevii din Colonia Sopor, Pata Rât și Valea Fânațelor 

Nu în ultimul rând, elevii din Colonia Sopor, Pata Rât și Valea Fânațelor vor beneficia și ei de gratuitate la transportul public în comun, cu excepția vacanțelor. Pentru acesta, CL alocă 550.000 de lei din bugetul local pe 2019, astfel:

  • Colonia Sopor: 50.000 de lei
  • Pata Rât: 300.000 de lei
  • Valea Fânațelor: 200.000 de lei

Proiectele de hotărâre vor fi supuse votului consilierilor locali în ședința ordinară de marți, 15 ianuarie 2019. 

Comenteaza