Transport local hibrid într-un oraş din judeţul Cluj, full electric în altul. Şi piste de biciclete

Transport local hibrid într-un oraş din judeţul Cluj, full electric în altul. Şi piste de biciclete
Două municipii din judeţul Cluj au planuri ecologice în privinţa transportului local.

Municipiul Câmpia Turzii se pregăteşte să îşi înfiinţeze propriul operator de transport public. Acesta este o premieră pentru oraşul din partea de sud-est a judeţului Cluj. Momentan, Câmpia Turzii nu are transport public, oamenii călătorind cu autobuze care fac, în realitate, transport judeţean. Până în 2010, municipiul era deservit de autobuze de la RATL Turda, societate care a rămas fără activitate după acel an.

4

trasee au fost identificate în municipiul Câmpia Turzii.

„Ne înfiinţăm propriul operator de transport, o societate care va fi subordonată Consiliului Local. Vom depune în decembrie un proiect pentru obţinerea a 9 milioane de euro din fonduri europene. Dorim să cumpărăm opt autobuze hibrid, diesel - electric Euro 6+ şi 100 de biciclete", a spus primarul Dorin Lojigan.

Proiectul european al municipiului Câmpia Turzii este unul de mobilitate integrat şi se adresează Programului Operaţional Regional, axa 3.2. Acesta prevede înfiinţarea de staţii de transport local, realizarea de piste de biciclete şi de staţii de bike-sharing. „Punem mare accent pe biciclete, pentru că la noi distanţele sunt scurte şi nu există dealuri înalte de urcat, ca la Cluj", a explicat primarul. Acesta a estimat că licitaţiile vor putea fi demarate în toamna anului 2018.

Am început cu Câmpia Turzii, pentru că planurile acestui oraş sunt mai recente. Turda a început ceva mai devreme proiectul, care este mai mare şi mai curajos. Asta şi pentru că municipiul este mai vast. Dacă la Câmpia Turzii ar urma să vină opt autobuze, la Turda sunt dorite 20, iar dacă ceva mai la sud se caută vehicule hibrid, mai la nord se pune accent pe cele full electrice.

„Încă nu s-au demarat licitaţii, aşteptam să trecem prin toate etapele de evaluare. Proiectele au fost încărcate în MySMIS (o aplicaţie a Ministerului Fondurilor Europene n.r.) şi sunt în evaluare. Au fost depuse pentru patru coridoare de mobilitate urbană. Dorim să cumpărăm 20 de autobuze, toate electrice. Proiectul prevede şi asfaltarea de străzi pe toate coridoarele identificate pentru transport urban, modernizarea trotuarelor, realizarea de piste de biciclete, staţii, sistem de ticketing. Noua societate de transport va începe să funcţioneze în prima parte a anului viitor, iar până atunci va continua să opereze STP", a spus Diana Apahidean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Turda.

Pentru a putea face licitaţii, primăriile erau obligate să publice un anunţ în Jurnalul Uniunii Europene, cu cel puţin un an înainte de procedură. Turda l-a publicat în februarie 2017, Câmpia Turzii, la final de august.

Comenteaza