Tunde Peter, adjunctul şef al ISJ Cluj, a fost arestată preventiv pentru trafic de influenţă

Tunde Peter, adjunctul şef al ISJ Cluj, a fost arestată preventiv pentru trafic de influenţă
După ce luni seara, procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Cluj (ISJ), Tunde Peter, pentru trafic de influenţă, marţi acesta a fost arestată preventiv.

Tunde Peter a fost adusă în cursul zilei de marţi la Tribunalul Cluj, cu propunerea de arestare preventivă. După aproximativ două ore de audieri, judecătorii clujeni au decis să aprobe cererea procurorilor DNA, iar inspectorul şef adjuct al ISJ a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Procurorii DNA Cluj au dispus, în urma unui flagrant delict efectuat luni seara la sediul instituţiei unde aceasta lucra, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea inspectorului pentru 24 de ore (din 1 septembrie, de la ora 18:00, până în 2 septembrie, la ora 18:00), pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

Potrivit ordonanţei de reţinere întocmită de procurori pe numele său, Peter este acuzată că, pe parcursul a trei luni, ar fi primit aproape 10.000 de euro pentru ca unii dintre candidaţii la examenul de bacalaureat să primească o notă mai mare decât cea meritată. De altfel, la percheziţii, pe biroul ei a fost găsită o cutie ce conţinea suma de 400 de euro, bancnotele având marcate pe ele cuvântul "Mită".

"În perioada iunie - 1 septembrie 2014, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins și a primit de la cinci persoane, direct sau prin intermediar, suma totală de 9.600 euro pentru ca, prin influența de care se bucură la profesori-membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară și toamnă 2014, să intervină asupra acestora și să determine notarea superioară a lucrărilor unor candidați pentru a le asigura promovarea examenelor. Din totalul banilor primiți, la data de 1 septembrie 2014, inculpata a primit de la o persoană, în scopul menționat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro anterior pretinsă de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante", se arată în ordonanţă.

Luni seara, Tunde Peter a fost eliberată din funcţia pe care o ocupă la ISJ Cluj, printr-un ordin emis de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie: "în baza ordinului de ministru numărul 4.469 din 01.09.2014, ,încetează detaşarea dnei profesor Peter Tunde Ilona Csilla în funcţia de Inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Cu aceeaşi dată, dna profesoară revine la catedra rezervată".

Avocatul lui Tunde Peter este Radu Chiriţă, şeful departamentului de drept public de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, specialist în jurisprundeța Curții Europene a Drepturilor Omului. El a declarat, luni seara, că audierile la sediul DNA au durat "mai multe ore", însă a refuzat să dea mai multe detalii, comentând că "justiţia nu se face în presă".

Tunde Peter nu este la primul său conflict cu legea: în 2009, a fost găsită în stare de incompatibilitate din cauza faptului că soţul său, Paul Peter, a încheiat, prin intermediul firmei pe care o deţine, Gladiator Guard, mai multe contracte de pază şi protecţie cu diferite şcoli din judeţ.

Potrivit site-ului Napocanews.ro, la serviciile companiei sale au apelat 10 unităţi şcolare, dar şi Palatul Copiilor, împreună cu toate cluburile subordonate din judeţ. Majoritatea contractelor s-au încheiat pe baza unei selecţii de oferte, nu a unei licitaţii, lucru posibil din cauza valorii relativ mici a investiţiei (sub 10.000 de euro).

 

Comenteaza