Tunde Peter, trimisă în judecată. Ce acuzaţii i se aduc

Tunde Peter, trimisă în judecată. Ce acuzaţii i se aduc
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a fostului inspector şef adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Tunde Peter.

Tunde Peter a fost acuzată de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, în 14 acte materiale. Alături de aceasta a fost trimis în judecată, în stare de libertate, Vasile Felician Perşa, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influenţă, după cum se arată într-un comunicat remis de DNA. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au precizat că fostul inspector şef adjunct al ISJ Cluj a pretins de la 14 persoane suma de 21.300 de euro, pentru a se folosi de influenţa pe care o deţinea asupra membrilor din comisiile de evaluare a examenului de bacalaureat, cu scopul ca unii candidaţi să obţină o notă mai mare decât cea meritată.

"În perioada iunie - 1 septembrie 2014, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins de la un număr de 14 persoane suma totală de 21.300 euro, din care a primit efectiv suma totală de 10.300 euro. Aceste sume de bani au fost pretinse de către inculpată pentru ca, prin influenţa de care se prevala că o are asupra membrilor comisiilor de evaluare/corectare de la examenele de bacalaureat susţinute la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în sesiunile de vară și toamnă 2014, precum şi asupra membrilor comisiilor de corectare de la examenele de definitivat şi titularizare susţinute în luna iulie 2014, îi poate determina pe aceştia la notarea favorabilă, superioară dar şi pentru obţinerea notelor de promovare în favoarea unor candidaţi", precizează DNA.

De asemenea, potrivit aceluiaşi document, Perşa ar fi plătit suma de 1.700 de euro pentru ca Tunde Peter să faciliteze notarea superioară a lucrărilor de bacalaureat susţinute de o rudă de-a sa.

"În cursul lunii iunie 2014, inculpatul Perşa Vasile Felician a remis inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla suma de 1700 euro pentru ca aceasta, în calitate de inspector general adjunct în cadrul ISJ Cluj, să îşi exercite influenţa de care se prevala că o are la membrii comisiei de evaluare de la bacalaureat, cu atribuţii de corectare şi notare a lucrărilor susţinute de o rudă a inculpatului, pentru a determina pe aceşti profesori corectori în notarea favorabilă a lucrărilor de examen şi obţinerea promovării bacalaureatului", se arată în rechizitoriu.

DNA a dispus, în acelaşi timp, instituirea sechestrului şi indisponibilizarea sumelor de 2.080 de euro şi 635 de lei, aparţinând lui Tunde Peter, în vederea confiscării speciale. Totodată, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil situat în Cluj Napoca, deţinut de aceasta, până la concurenţa sumei de 8.077 euro, în vederea confiscării speciale.

Procurorii au dispus arestarea preventivă a fostului inspector general adjunct al ISJ Cluj, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, încă din septembrie, după ce, cu o zi înainte, în urma unui flagrant efectuat la sediul instituţiei unde aceasta lucra, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea inspectorului pentru 24 de ore.

În urma acţiunii rpocurorilor, Peter a fost eliberată la  1 septembrie din funcţia pe care o ocupă la ISJ Cluj, printr-un ordin emis de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie: "în baza ordinului de ministru numărul 4.469 din 01.09.2014, ,încetează detaşarea dnei profesor Peter Tunde Ilona Csilla în funcţia de Inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Cu aceeaşi dată, dna profesoară revine la catedra rezervată".

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii şi preventive dispuse în cauză.

Etichete
Comenteaza