Tur ghidat în Parcul Est din Cluj-Napoca. În ce stadiu este proiectul de modernizare

Tur ghidat în Parcul Est din Cluj-Napoca. În ce stadiu este proiectul de modernizare
| Foto: Arhiva

Clujenii sunt invitați duminică, 25 septembrie, între orele 10:00-11:30, la un tur ghidat în Parcul Est din municipiul Cluj-Napoca.

„Studiul de Fezabilitate, elaborat de asocierea Metapolis Architects, Studio de peisaj Ana Horhat și Atelier Mass, arată că la nivel hidrologic «există probleme acute legate de poluarea cursului de apă Becaș dar și a lacurilor Gheorgheni și Lacul 3. Lacul Gheorgheni se află într-o avansată stare de degradare, fiind plin de plante acvatice, posibil din cauza lipsei de circulație a apei, a colmatării surselor de apă proaspătă sau a lipsei malurilor vegetate care au un rol important în oxigenarea apei. Îndiguirea pârâului Becaș s-a dovedit în timp a fi deficitară, cu impact peisager și ecologic negativ. Debitul apei din pârâul Becaș este de asemenea foarte scăzut, din cauza dezvoltărilor imobiliare intense din amonte și a preluării în mare parte a apelor pluviale în sistemul de canalizare publică. Canalele existente sunt în mare parte colmatate, ceea ce împiedică circulația apei în arealul viitorului parc Est»”, se arată într-un comunicat al SOS Parcul Est.

Potrivit organizatorilor, turul ghidat și atelierul de „știință cetățenească" îi are ca invitați pe arhitectul Mircea Munteanu, coordonator al proiectului de Parc Est, peisagista Parcului Est, Ana Horhat, ecologul Tibor Hartel și Adi Dohotaru, fondatorul campaniei SOS Parcul Est. 

Program

10:00 - 11:30 Tur ghidat în Parcul Est. Cu SOS Parcul Est, Mircea Munteanu, Ana Horhat, Tibor Hartel și Grupul Gheorgheni Cartier - susținut de Consiliul Apei
12:00 - 13:30 Atelier Știință Cetățenească.Ce putem învăța din Parcul Est prin istorii orale pentru reziliența urbană și adaptarea la schimbările climatice? -susținut de Consiliului Apei
15:00 - 16:30 Masă rotundă. Problematica secetei la Cluj în contextul schimbărilor climatice. Cu Natalia Ciobanu, Tibor Hartel, Camelia Gui și alți membri ai Consiliului Apei și clujeni.
17:00 - 20:00 Urban Sounds: Seară socială și Live Dj set cu Dj YOYO

În ședința de Consiliu Local din data de 7 iulie 2022 a fost votată amenajarea pe 54 ha a noului parc.  Această investiție presupune amenajarea de noi spații de relaxare, 7 zone sport și 13 locuri de joacă pentru copii, amplasarea de mobilier urban, rastele pentru 610 biciclete/trotinete, telescoape pentru observarea păsărilor, 18 stații pentru încărcarea mașinilor electrice. De asemenea, pentru păstrarea unui nivel cât mai redus de impact antropic, vor fi stabilite trasee de vizitare în interiorul zonei de protecție a habitatului natural, accesul fiind restricționat sezonier.


Suprafețele utilizate:


- Amenajarea biotopului zonă umedă, a zonelor sale de acces și de protecție - 188.127 mp
- Amenajarea culoarului văii Becaș între Strada Sopor și Calea Someșeni - 108.416 mp
- Amenajarea lacului 3, a zonelor sale de acces și de protecție - 86.815 mp
- Amenajarea zonei de grădină publică urbană a parcului - 157.092 mp

În viitorul parc vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi. Arborii maturi vor fi păstrați, iar exemplarele considerate remarcabile vor fi valorificate prin includerea lor în trasee tematice și educative.

Pentru încurajarea utilizării mijloacelor de transport alternative la mașină, pe malul drept al râului Becaș - pe toată lungimea adiacentă Parcului Est - și în zonele de acces în parc se vor amenaja piste pentru biciclete, precum și infrastructură pentru circulația pietonală (14,83 km alei pietonale și piste).

În ceea ce privește accesul în Parcul Est din Calea Someșeni, acesta va fi reconfigurat astfel - amenajare stație transport în comun, bandă suplimentară, piste de biciclete, trotuar - și se va realiza o parcare publică cu 38 locuri. În zona de acces adiacentă străzii G-ral Nicolae Dăscălescu se va realiza o parcare cu 83 locuri, precum și o zonă pietonală amplă. Tot în această zonă se vor amenaja 3 terenuri de baschet, 6 terenuri de tenis și un teren de fotbal, iar pavilionul reunește o sală de sport de nivel competițional cu o capacitate de 96 persoane și o sală de evenimente care poate găzdui 359 persoane.

Comenteaza