Turnul Pompierilor va primi vizitatori la finalul verii

Turnul Pompierilor va primi vizitatori la finalul verii

Turnul Pompierilor va fi gata cu aproximativ un an întârziere față de termenul fixat inițial. Lucrările sunt finanțate din bani UE (10 milioane de lei), în prezent înregistrând un stadiu fizic de peste 80%.

Primăria a avansat mai multe termene legate de acest proiect, inițial chiar finalul anului 2019, apoi iulie 2020, octombrie-decembrie ale aceluiași an, apoi luna februarie, iar în cele din urmă luna mai. Cel mai probabil, noul termen va fi luna august, conform arhitectului Vlad Rusu, cel care a câștigat încă din februarie 2017 concursul de soluții pentru restaurarea obiectivului, cu proiectul său „Turnul celor trei vârste”. De asemenea, conform ebsradio.ro, municipalitatea va aplica penalități dacă se va depăși termenul lunii mai 2021. 

Turnul Pompierilor este reabilitat în urma unui concurs de soluţii organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România (AOR). Proiectul câştigător a fost anunţat la începutul lunii februarie 2017 şi este semnat de Vlad Sebastian Rusu, arhitectul care a câştigat şi concursul de soluţii pentru modernizarea Parcului Feroviarilor şi cel care, alături de coelgii de la Asiza, a imaginat felul în care ar putea să arate arterele din zona centrală. 

Valoarea totală a investiției pentru acest obiectiv este de 10,2 milioane de lei, cu TVA inclus. Proiectul va fi realizat din bani europeni, după ce municipalitatea a câştigat o finanţare prin Axa din Programul Operațional Regional este 5.1: ”Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Constructor este firma italiană Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL.

 Vechea clădire din centrul Clujului ar urma să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj. Potrivit studiului de fezabilitate, porţiunile patrimoniale ale imobilului vor fi restaurate; se vor adăuga însă elemente moderne, precum lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural şi camere de supraveghere video. În locul piramidei de sticlă actuale se vor realiza două nivele, unul închis şi altul deschis, care să permită o vedere panoramică de 360 de grade.

Abandonat de ani buni, Turnul Pompierilor şi-a deschis porţile preţ de o zi în 2015. În cadrul Day 15, eveniment cuprins în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Atunci, la fiecare etaj al turnului au avut loc expoziţii şi instalaţii de artă, iar seara, de pe platforma superioară s-a desfăşurat un impresionat jos de lasere ce a putut fi admirat din toate colţurile oraşului.

Comenteaza