UBB vrea facultate în Grigorescu, urbaniştii de la Primărie refuză. "În centru nu, în cartier nu, campus înafara oraşului nu. Cum facem?"

UBB vrea facultate în Grigorescu, urbaniştii de la Primărie refuză. "În centru nu, în cartier nu, campus înafara oraşului nu. Cum facem?"

Conducerea Universității Babeș-Bolyai a reacționat public cu privire la discuțiile din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU) a Primăriei Cluj-Napoca privind construirea unui nou sediu pentru Facultatea de Matematică și Informatică.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

"În acest context, într-o manieră constructivă, facem o serie de precizări și ne punem o serie de întrebări, care sperăm să dea de gândit membrilor Comisiei, care au considerat deocamdată inoportună acordarea unui vot favorabil construirii sediului Facultății de Matematică și Informatică, deși se pare că această propunere a fost agreată în principiu de reprezentanții Primăriei, iar informatica constituie un avantaj competitiv important și un element central al brandului orașului nostru.

Precizări:

(1) UBB este cea mai mare universitate a țării și una dintre cele mai reprezentative. Această anvergură academică se răsfrânge pozitiv și asupra prestigiului orașului nostru, atrăgând resurse umane și socio-economice de calitate. Păstrarea însă a acestei anverguri, ca avantaj competitiv, se poate face doar printr-o dezvoltare continuă a infrastructurii academice, în condițiile în care dezvoltarea academică este puternică; spre exemplu, numărul de studenți ai UBB a crescut constant în ultimii ani, UBB fiind acum o comunitate de aproximativ 55 000 de oameni.

(2) UBB contribuie decisiv nu doar la competitivitatea țării, dar și a orașului nostru. Prezența studenților și inovațiile UBB modernizează comunitatea clujeană și dinamizează mediul socio-economic, cu impact asupra bunăstării oamenilor și profilului orașului (ex. smart/innovation/IT/young/green).

(3) Noua conducere a UBB are angajamentul de a dezvolta UBB în strânsă legătură cu orașul și cu normele acestuia de urbanism, dar într-o modalitate predictivă, constructivă și de combinare a tradiției cu modernitatea. Nu vrem ca UBB să câștige ceva în dauna orașului, dar nici nu vrem să pierdem împreună oportunități! Numai împreună ne putem dezvolta și menține avantajul competitiv, pentru bunăstarea oamenilor.

Întrebări:

(1) Când dorim să ne dezvoltăm în zona centrală a orașului ni se spune că acolo nu se mai poate. Dar de ce nu ar avea loc și dezvoltarea academicului în centrul orașului, gândit adecvat, alături de alte dezvoltări non-academice? Aceasta cu atât mai mult cu cât academicul este adesea mai bine integrat în partea tradițională a centrului orașului, cu beneficii pentru mulți oameni, în logica binelui public.

(2) Când dorim să ne dezvoltăm în zona cartierelor orașului, dinamizând academic și socio-economic și acele zone, pentru a reduce discrepanțele și polarizările din oraș, aflăm iar că nu se mai poate. De ce nu am folosi academicul să dinamizeze și aceste zone, pentru a reduce discrepanțele și polarizările din oraș? Aceasta cu atât mai mult cu cât rolul academicului în acest proces este deja unul validat științific (bazat pe dovezi).

(3) Când spunem că ne vom dezvolta în afara orașului, într-un nou campus, ni se spune că UBB este un „oraș în oraș” și astfel susținem comunitatea și economia clujeană și că ar fi bine să continuăm așa. Continuăm, dar cum facem dacă opțiunile 1 și 2 sunt blocate?

Am vrea să înțelegem strategia Consiliului Local pentru a lua împreună cele mai bune decizii. De asemenea, sperăm la atitudini profesioniste, suportive și de cooperare, pe care știm că experții din Comisia de specialitate le pot oferi, nu la argumente care nu mai pot merge în vremurile în care trăim (ex. „UBB are bani, deci să-și construiască altundeva”; „de ce e nevoie de spații, când studenții învață online” etc.). Noi credem că studenții UBB și comunitatea UBB în general merită un tratament mai elegant și bazat pe susținere reală. Și credem că această discuție este de interes nu doar pentru UBB, ci pentru întreg mediul academic clujean. În fine, sperăm într-o susținere și cooperare reciprocă pentru prezent și viitor, fără invocarea experiențelor trecute de care mulți nu suntem răspunzători!", transmite UBB. 

Săptămâna trecută, specialiștii din Comisia de Urbanism a Primăriei au arătat că respectiva construcție este foarte mare, că nu are ce căuta în curtea Casei Radio şi că valoarea cartierului Grigorescu ar trebui conservat, și nu încărcat cu astfel de construcții nepotrivite. În final, proiectul a fost amânat.

Amintim că, UBB propune edificarea unei clădiri pentru FMI, cu regim de înălțime 2S+P+2E+R și înălțime maximă de 15,5 m pe terenul aflat în proprietatea UBB, pe str. Donath nr. 148, 150, 160. De proiectare se ocupă Biroul K & K Studio.  Clădirea va fi realizată sub formă unui monovolum, dezvoltat relativ paralel cu str. Donath, cu orientare generală pe direcția Sud-Vest - Nord-Est, similar cu modul de orientare a clădirii Casei Radio. Se va acorda o atenție deosebită modului de dispunere a amfiteatrelor și sălilor de curs și seminar, astfel încât acestea să beneficieze de lumina naturală, evitându-se orientarea lor spre nord sau sud.

Se propune amenajarea unui acces auto pe amplasament, din str. Donath, pe latura sud-vestică a terenului, care să asigure accesul auto în parcarea amenajată în subsolul 2 al clădirii (43 de locuri), prin intermediul unui lift auto. Se propun locuri de parcare pentru biciclete în spațiul exterior amenajat. Capacitatea clădirii este de 1.069 de studenți și cadre didactice care se pot afla concomitent în imobil. Suprafața desfășurată totală este de 4.071 mp. Documentația va fi discutată în ședința de urbanism din 4 noiembrie.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza