UDMR s-a bazat pe Udrea iar sicanii au rămas fără drum

UDMR s-a bazat pe Udrea iar sicanii au rămas fără drum
Unul dintre cele mai proaste drumuri din judeţul Cluj este cel care traversează localitatea Sic. Aceast a şi rămas pe dinafara programului Consiliului Judeţean, pentru că unii lideri UDMR
s-au bazat prea mult pe proiectul Elenei Udrea.

Sicanii sunt pe pasul de a-şi pierde inclusiv mijloacele de transport în comun, pentru că şoferii refuză să mai intre cu autobuzele prin comună. De zeci de ani nu a mai fost reabilitat acest drum judeţean, astfel că în prezent a devenit complet impracticabil. Primarul din Sic, Sallai Ioan, a arătat că situaţia se agravează pe zi ce trece, pentru că au apărut şi alunecările de teren. Sunt doar patru kilometri de drum care străbat localitatea Sic şi care au rămas pe dinafara programului de reabilitare demarat de Consiliul Judeţean. Şeful RAADPP Cluj, Mircea Avram, a explicat că în cazul în care unii lideri ai UDMR nu ar fi cerut, anul trecut, ca acest drum să fie inclus în programul ministerului pe care îl conducea Elena Udrea, în prezent, toate problemele ar fi fost rezolvate.

Oamenii din Sic ameninţă că vor ieşi în stradă, dacă nimeni nu va lua măsuri pentru reabilitarea drumului judeţean care le străbate localitatea. Primarul Sallai Ioan a arătat că acest drum nu a mai fost reabilitat de zeci de ani şi că nimeni nu a luat nici o măsură până în prezent pentru a remedia situaţia. „Pur şi simplu nu se mai poate circula pe druml acesta. Oamenii s-au săturat pentru că deşi am făcut nenumărate sesizări nimeni nu ne-a ajutat în nici un fel. Ne-am stricat maşinile şi ce este mai grav e faptul că între timp au apărut şi alunecări de teren în anumite zone, iar dacă nu se încep lucrări de consolidare în cel mai scurt timp, pagubele vor fi mult mai mari", a arătat primarul Sallai. Acesta a mai spus că în prezent, cursele pentru transportul călătorilor refuză să mai intre în comună. „Până acum, transportatorii tot au ridicat preţul la bilet, pe motiv că din pricina drumului îşi strică maşinile. Acum e mai rău, pentru că ne-au ameninţat că nu mai sunt dispuşi să intre deloc în comună. Ce mai putem face noi. Am cerut Consiliului Judeţean să intervină, însă degeaba. De la Ministerul Dezvoltării ni s-a promis că drumul nostru va intra pe un program de reabilitare, însă nu s-a mai întâmplat nimic", a comentat primarul din Sic.
Administraţia din Sic a mai investit în reabilitarea unor drumuri lăturalnice, iar acum şi acestea riscă să fie distruse pentru că sunt folosite ca rute alternative de către şoferi, de vreme ce drumul principal e distrus, a arătat primarul. La ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, consilierii UDMR, în frunte cu vicepreşedintele Vakar Istvan, au venit îmbrăcaţi în portul popular al sicanilor, pentru a-i sensibiliza pe colegi. „Sper să înţelegeţi că acest drum nu mai poate fi circulat, iar oamenii sunt disperaţi. Comuna Sic este foarte cunoscută pentru tradiţile populare şi portul sicanilor. Anual vin sute de turişti pentru a vizita această localitate, de accea sperăm că veţi găsi mijloacele necesare pentru reabilitarea acestui drum", a arătat Vakar Istvan. O parte din drumul DJ 109 D, dinspre Gherla spre Sic, a fost inclus în programul de reabilitare pe care l-a demarat Consiliul Judeţean. Este vorba despre un proiect generos care cuprinde peste 370 de km de drumuri judeţene. Contractul pentru aceste drumuri a fost câştigat de consorţiul condus de grupul Samus, din Dej, în care este parte şi Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene (RADJ). „Ce pot să vă spun este că s-au început lucrările la tronsoanele din această zonă şi cu siguranţă, dacă şi porţiunea care traveresează comuna Sic era la noi, acum nu ar mai fi existat probleme. N-aş putea să vă spun eu de ce nu a fost inclusă în programul nostru", a transmis şeful RADJ, Eugen Cadar.

Programul de reabilitare demarat de Consiliul Judeţean a fost gândit de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP). Şeful acestei regii, Mircea Avram a explicat că în cazul în care acest tronson de drum judeţean, de 4 km, nu ar fi fost rupt pentru a fi inclus într-un alt program naţional (derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe vremea când era condus de Elenea Udrea), aceste probleme nu ar fi existat în prezent. „Când a demarat programul domanei Udrea, privind reabilitarea a 10.000 de km de drumuri locale, unii lideri UDMR s-au grăbit cu o serie de propuneri, astfel că cei 4 km care străbat comuna Sic au fost trecuţi în porgramul respectiv. Apoi am venit noi şi ne-am făcut propriul program de reabilitare în care am inclus drumurile cele mai afectate. Când Ministerul a anunţat că anulează licitaţia pentru drumurile pe care le avea selectate, noi nu am mai putut schimba nimic. Proiectul nostru era deja scos în licitaţie, aşa încât, nu există alte soluţii acum decât să demarăm un program nou", a explicat Avram. Oricum, el a precizat că în acest an nu se mai poate pune problema unei licitaţii de reabilitare, ceea ce nu înseamă că nu se vor putea realiza lucrări de reparaţii.

„Chiar săptămâna viitoare vom intra cu lucrări de reparaţii pe drumul din Sic. Poate că nu înseamnă foarte mult, dar măcar vom putea asigura condiţii de trafic. Să sperăm că anul viitor, într-o nouă licitaţie, vom putea include şi alte drumuri care au rămas pe dinafara actualului program de reabilitare", a spus Avram.

 

Etichete
Comenteaza