Uioreanu: “Exproprierile pentru hidrocentralelor PVB Power ar trebui suportate de investitor”

Uioreanu: “Exproprierile pentru hidrocentralelor PVB Power ar trebui suportate de investitor”
În asocierea cu administraţiile locale din judeţul Sălaj şi cu comuna clujeană Vadu, Consiliul Judeţean Cluj intenţionează să mai atragă doi parteneri.

Este vorba despre municipiul Dej şi comuna Câţcău. Pe cursul Someşului Mare, de pe teritoriul acestor localităţi, societatea bulgară PVB Power (cu capital italian), ar urma să realizeze o serie de hidrocentrale de mici dimensiuni. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, este convins că exproprierile vor fi plătite tot de către investitor.

Consiliul Judeţean Cluj are pretenţia ca societatea PVB Power să furnizeze energie, la schimb, partenerilor cu care va intra în asociere. "Comuna Vadu - ca de altfel toate celelalte localităţi - are cheltuieli foarte mari cu iluminatul public şi nu numai. Ar fi extrem de important dacă Primăria ar putea să fie scutită de aceste cheltuieli. Tocmai de aceea noi am cerut ca în cadrul acestui parteneriat să obţinem la schimb energie", a comentat liderul administraţiei judeţene Cluj, Horea Uioreanu. Acesta a afrimat că în cel mai scurt timp se va încheia o asociere interjudeţeană, în care vor mai fi incluse şi comuna Câţcău şi municipiul Dej. "Investitorul a fost de acord să intrăm şi cu Dejul şi cu comuna Câţcău. Până la urmă, planul acestei firme este să dezvolte numărul acestor hidrocentrale, iar fără un parteneriat cu autorităţile publice, nu va putea să demareze procedura exproprierilor", a sublinat Uioreanu.

Chiar dacă procedura de expropriere nu va fi foarte ieftină, Uioreanu se arată încrezător că investitorul va fi dispus să suporte toate cheltuielile: "Noi am cerut ca ei să plătească expropierile şi de asemenea să ne cedeze şi din energia pe care o vor produce". Întrebat dacă o astfel de cererea nu e prea mare, având învedere că firma PVB Power ar putea trece la negocieri direct cu proprietarii de terenuri, fără a mai apela la procedura de expropriere, Uioreanu a exclus ipoteza. "Ar dura mai mult să se înţeleagă cu proprietarii. Procedura de expropiere merge mai repede". Rămâne de văzut dacă această investiţie se va concretiza, într-adevăr. Liderul administraţiei judeţene susţine că firma PVB Power şi-ar fi manifestat dorinţa de a începe lucrările chiar de anul viitor. Valoarea proiectului de investiţie este estimate la peste 200 de milioane de euro şi vizează construcţi a şapte hidrocentrale de capacitate mică, pe cursul râului Someşul Mare.

 

 

Comenteaza