Video Şulea evita subiectul, Pivariu vine personal cu soluţii. Cum vrea să cureţe Floreştiul Someşul de gunoaie. Vrea şi promenadă şi piste velo

Şulea evita subiectul, Pivariu vine personal cu soluţii. Cum vrea să cureţe Floreştiul Someşul de gunoaie. Vrea şi promenadă şi piste velo

Dacă fostul primar al Floreştiului, Horia Şulea, nu a participat niciodată la dezbaterile pentru curăţarea malurilor Someşului, în comună fiind probleme grave în acest sens, noul edil, Bogdan Pivariu, a venit cu planuri concrete pentru igienizarea zonei. 

"Din păcate stăm puţin în urmă, dar grăbim lucrurile. Împreună cu operatorul de salubriate lucrăm la o strategie de ecologizare pe termen lung, încă o perfecţionăm, poate chiar săptămâna viitoare voi face publică această strategie, care priveşte şi gestiunea râului Someş. Am decis şi implementarea unui sistem de supraveghere video, cu camere orientate spre zonele roşii şi am amplasat şi pubele acolo, dacă tot merg să arunce gunoiul să şi aibă unde. De asemenea, am cerut și Poliției Locale să patruleze mai des în zonele roșii", a declarat Pivariu, în cadrul unei dezbateri publice online. 

Bogdan Pivariu spune că Primăria Florești va avea în vedere nu doar Someșul, ci și afluenții acestuia. “Am simțit o îmbunătățire a situației afluenților râului și a Someșului, în amonte de baraj. În aval cred că putem găsi inclusiv soluții urbanistice. Exproprierile sunt greu de făcut, pentru că există probleme cu proprietățile, dar cred că vom putea dezvolta zona prin soluții urbanistice. Nu sunt atât de multe punctele roșii din Florești, eu cred că odată ce acestea vor dispărea, vom putea aduce cetățenii mai aproape de Someș; să creăm o promenadă, piste de biciclete și chiar să ne conectăm cu Clujul pe malul râului”. 

Şi municipiul Cluj-Napoca continuă acţiunile de igienizare a malurilor Someşului. Pe lângă barajul din Grigorescu, Ovidiu Câmpean, director în cadrul Primăriei a declarat: "Am somat 268 de proprietari privaţi de terenuri, pe propritatea cărora au fost depistate deşeuri, au fost aplicate şi amenzi, însă au fost obligaţi ca pe cheltuiala lor proprie să facă curăţenie. Acum, în proporţie de 90%, deşeurile au fost luate. Lucrăm şi la amplasarea de camere video ca să depistăm rapid persoanele care depozitează deşeuri ilegal. Am instituit şi o patrulă zilnică pe malurile Someşului pentru a evita depozitări de deşeuri. Pe termen lung, urmează investiţiile pe fonduri europene a masterplanului pentru Someş", a declarat Ovidiu Cîmpean. 

Discuţiile despre ecologizarea malurilor Someşului, în special pe raza comueni Floreşti, au început în iulie anul trecut, când câțiva oameni obișnuiți au adus în atenția opiniei publice o problemă pe care autoritățile locale și cele naționale o tolerează de circa 25 de ani. Au făcut o plimbare cu caiacul pe Someș, de la ieșirea din Cluj-Napoca și până în Florești, în cadrul căreia au filmat munți de gunoaie pe malurile și în albia râului. Se întâmpla cu doar câteva zile înainte de ediția din 2019 a festivalului Someș Delivery, proiect independet care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, și la care invitat special a fost cel mai titrat canoist român din toate timpurile, Ivan Patzaichin. Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare, iar mass-media a căutat răspuns la instituțiile abilitate. Au urmat mese rotunde, controale de la Garda de Mediu, amenzi, acţiuni de igienizare, dar lucrurile sunt încă departe de finalizare.

Comenteaza