Ultimele sinecuri de la primărie: 1.000 de lei pe lună

Ultimele sinecuri de la primărie: 1.000 de lei pe lună
Partidele politice din Consiliul Local şi-au împărţit Consiliile de Administraţie de la cele două regii ale municipalităţii, dar şi cel al noii societăţi care va administra afacerile din Lomb.

Au fost desemnaţi câte şapte membri pentru Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) şi Regia Autonomă de Termoficare (RAT), precum şi nouă membri pentru Cluj Innovation Park (CIP), fiecare urmând a fi remunerat cu câte 1.000 de lei pe lună. Angajatul primăriei, Alexandru Coroian, consilier judeţean al PDL, a fost nominalizat în toate cele trei Consilii de Administraţie (CA).

PNL are membri doar în CA al RADP. PSD deţine reprezentanţi doar în noua societate a primăriei, CIP, cea care se va ocupa de cele două incubatoare de afaceri pe care administraţia locală vrea să le amenajeze pe Dealul Lomb cu bani europeni. UDMR are membri la RAT şi la CIP. În schimb, PDL şi-a pus oameni în toate cele trei CA. Potrivit hotărârii consilierilor locali, din CA al RAT fac parte şapte membri: actualul director, Miron Emil, Alexandru Coroian (PDL, angajat la primărie), doi foşti membri ai PDL din CA al Companiei de Transport Public - Ciprian Moldovan, Eugen Cocan, doi membri ai UDMR - Iosif Csibi Vencel (de la Universitatea Tehnică), Enikö Marton (din echipa de la Zilele Culturale Maghiare), plus un reprezentant de Direcţiei Finanţelor Publice (DFP), încă nenominalizat.


Din CA al RADP vor face parte actualul director, Ioan Morocăzan, Alexandru Coroian (PDL), doi reprezentanţi ai PNL - Sabin Sărmaş (doctorand la Universitatea Tehnică), Sorin ?epuşe (administratorul unei societăţi de construcţii), doi membri ai PDL (Paul Paşcalău- inginer, a lucrat la Emerson şi Mircea Crişan, fost director al Oficiului pentru Studii Pedologice Cluj, de unde încasa lunar peste 6.000 de lei), plus un reprezentant al DFP. CA al CIP va fi compus din nouă membri: cinci reprezentanţi ai PDL - Alexandru Coroian, Horaţiu Ban (fost inspector şef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă), Ovidiu Călin (fost director la Poşta Română), Ioan Haiduc (fost director de agenţie guvernamentală în mandatul premierului Emil Boc), Ovidiu Megheşan (manager al unei societăţi private), doi reprezentanţi ai PSD -Raluca Brehar (a condus organizaţia de femei a partidului), Radu Moldovan (din organizaţia de tineret), precum şi trei membri ai UDMR- Levente Szelyes (director la o companie informatică), Daniel Arpad Zoltan (inginer electronist) şi Balint Zagoni (lucrează la o asociaţie nonguvernamentală, absolvent al Universităţii Sapientia, secţia foto).

„Politica noastră este de a nominaliza oameni din partid cu pregătire tehnică în CA", au explicat oficialii UDMR. Indemizaţia pentru cei 23 de membri ai CA a fost stabilită la 1.000 de lei brut lunar, potrivit deciziei Consiliului Local din 20 martie. "Da, îmi creşte salariul nesimţit de 1.900 de lei, după cum scriau nişte colegi", a declarat Alexandru Coroian. Având în vedere că acesta conduce compartimentul primăriei pentru monitorizarea managementul regiilor autonome din subordinea CL, susţine ar fi normal să facă parte din toate cele trei CA. „Directorul noii societăţi, CIP, va fi stabilit de către membrii CA. Poate fi angajat din exterior sau poate fi chiar din CA. Nu voi fi eu directorul", a spus Coroian.

Consilierul judeţean a fost angajat din iunie 2013 în cadrul primăriei clujene într-o funcţie de conducere la compartimentul pentru monitorizarea managementului regiilor autonome din subordinea CL, înfiinţată în noiembrie 2012 la nivelul Direcţiei tehnice, fiind la vremea respectivă singurul salariat. Opoziţia din forul local s-a opus propunerii de înfiinţare susţinute de Boc fiindcă presupunea cheltuirea nejustificată a banului public şi ar fi fost făcută pentru a plasa "clienţii de partid" din partea PDL. Temerile s-au adeverit: Coroian e cel care, în decembrie 2011, după arestarea vicepreşedintelui CJ la acea vreme, Radu Bica, a acceptat să renunţe la postul de director la Romtelecom pentru a ocupa funcţia acestuia şi a-l seconda pe Alin Tişe, care a condus CJ Cluj până în vara lui 2012. Conform declaraţiei de avere, Coroian câştiga la Romtelecom peste 14.000 de lei pe lună.

Comenteaza