UMF vrea amfiteatrele din spitale

UMF vrea amfiteatrele din spitale
Universitatea de Medicină şi Farmacie intenţionează să preia în administrare amfiteatrele din unităţile medicale clujene pentru a le putea renova.
Chiar dacă Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) se foloseşte şi în prezent de amfiteatrele spitalelor clujene, nu poate investi în ele întrucât nu are calitatea de administrator sau proprietar. Rectorul UMF, Constantin Ciuce, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că s-a dorit întotdeauna ca aceste spaţii să poată fi reabilitate, însă este vorba de costuri foarte mari pe care Curtea de Conturi le-ar putea interpreta drept deturnare de fonduri dacă universitatea nu ar fi proprietar sau administrator al spaţiilor. Consilierul PSD Dan Canta a iniţiat un proiect de hotărâre prin care solicită ca amfiteatrele spitalelor aflate în patrimoniul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj să fie trecute în administrarea UMF.

UMF nu se află la prima încercare de preluare în administrare a amfiteatrelor din incinta unităţilor medicale clujene. “Am depus o solicitare la CJ în sensul acesta. Direcţia juridică a apreciat că nu e nevoie să fim administratori pentru a investi, pentru că, potrivit Legii învăţământului, noi ar trebui să îngrijim şi să investim în aceste spaţii de care ne folosim. Numai că, vedeţi, legea este interpretabilă, iar Curtea de Conturi priveşte problema altfel, mai ales că vorbim de sume extrem de mari. Am putea fi acuzaţi că deturnăm fonduri, de vreme ce nu avem calitate de administratori sau de proprietari asupra acestor amfiteatre”, a explicat rectorul UMF, Constantin Ciuce.

Universitatea îşi doreşte să reabiliteze toate amfiteatrele de care se foloseşte în prezent. “Sunt 10-12 astfel de amfiteatre. Cele mai multe sunt în incinta Spitalului Clinic Judeţean. Nu s-a pus niciodată problema să plătim chirie, pentru că avem un interes comun în a utiliza aceste spaţii, însă, din păcate, noi nu ne putem permite să le reabilităm aşa cum ar trebui. Este adevărat că ne-am mai permis să facem mici amenajări, atât cât să funcţionăm. Este mobilier, avem aparatură. Însă vorbim de nişte clădiri extrem de vechi, iar amfiteatrele necesită renovare completă cu tot ce implică asta, reparaţii, igienizări, instalaţii sanitare şi nu numai”, a declarat Ciuce. În cazul în care UMF va reuşi să preia cel puţin o parte din aceste amfiteatre, va fi pus la punct un program de investiţii. “Încă nu ne-am făcut un calcul, dar suntem conştienţi că sunt sume foarte mari la mijloc. Vom începe reabilitarea lor pe rând. Dar, ca să putem face asta, important este le putem obţine în administrare”, a mai spus Ciuce.

Consilierul judeţean PSD Dan Canta s-a declarat deschis solicitării rectorului UMF şi a precizat că a depus deja un proiect de hotărâre la Secretariatul CJ. “Mi se pare absolut firesc ca specialiştii şi studenţii UMF să-şi poată desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii. Atât timp cât vor să investească în reabilitarea acestor amfiteatre, nu văd nici un motiv pentru care noi să nu-i sprijinim să o facă”, a spus Canta. El a explicat că administraţia judeţeană nu va putea pune la dispoziţia UMF decât acele amfiteatre care se află în spitalele din administrarea CJ. “Din informaţiile pe care eu le am, la noi sunt doar amfiteatrele din cele patru spitale ce au fost preluate în administrarea CJ: Spitalul de Recuperare, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul Clinic de Copii. Doar pentru acestea putem propune proiect de trasferare a amfiteatrelor în administrarea UMF”, a precizat Canta.

Iniţiativa, discutată în CJ


Iniţiativa consilierului Dan Canta privind trecerea în administrarea UMF a amfiteatrelor din unităţile medicale coordonate de administraţia judeţeană va fi transformată într-un proiect de hotărâre ce urmează să fie supus spre aprobare în plenul CJ, a anunţat vicepreşedintele Radu Bica.

Comenteaza