Update Video Foto Un activist de mediu şi PSD Cluj acuză conducerea județului: “Dezastru ecologic la Pata Rât”. Garda de Mediu a făcut plângere penală

Un activist de mediu şi PSD Cluj acuză conducerea județului: “Dezastru ecologic la Pata Rât”. Garda de Mediu a făcut plângere penală
| Foto: captura video

Activistul de mediu Istvan Szakats a afirmat că forul judeţean clujean ar fi autorizat scurgerea a 70.000 mc de levigat pe pârâul Zăpodie şi de aici mai departe în Someş.

UPDATE ora 14:27

Dorina Oprean, comisar al Gărzii de Mediu Cluj ne-a declarat că instituţia s-a autosesizat în cazul scurgerii de levigat, că a aplicat o amendă Consiliului Judeţean Cluj de 100.000 de lei şi că a făcut şi o plângere penală in rem sub acuzaţia de poluare cu levigat a apelor de suprafaţă.  

Știrea inițială

“Săptămâna trecută - pe șest și pe repede înainte - s-a săpat un canal de 3 m lățime și 100 m lungime și s-a lăsat 70.000 mc de otravă să curgă la vale. Premeditat. Nivelul lacului de levigat - de 8,5 ha acum o săptămână, a scăzut cu 80 cm. Au apărut noi crăpături pe asfaltul centurii, care în pozele de toamna trecută nu sunt”, a transmis Szakats, pe rețeaua Facebook, unde a postat şi câteva filmuleţe, pe care le ataşăm şi noi.

 

ZIUA de CLUJ a încercat să obţină un punct de vedere din partea conducerii CJ Cluj despre această deversare de la Pata Rât, dar cei în cauză nu au putut fi contactaţi. Surse din CJ spun că ar fi fost în derulare o şedinţă la forul județean legată de situaţia de la depozitul de deşeuri.

Amintim că în unele declaraţii anterioare, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a afirmat că lichidul din acest lac mare care s-a format nu este levigat pur, ci diluat cu apele de pe versanţii din zonă, că reziduurile periculoase s-ar fi decantat  şi că el nu ar fi atât de toxic. 

Adversarul politic principal al conducerii liberale a CJ Cluj, respectiv PSD Cluj, a reacţionat foarte promt, acuzând faptul că “judeţul se confruntă cu un dezastru ecologic fără precedent, responsabili pentru această situaţie fiind liderii liberali ai judeţului, consilierii judeţeni şi executivul CJ Cluj”, citând afirmaţiile activistului de mediu.

„Situaţia este foarte gravă, cu siguranţă că pentru prima dată în istoria Clujului ne confruntăm cu un astfel de dezastru! Să laşi premeditat levigatul să se scurgă în Someş este ori nebunie curată, ori prostie. CJ Cluj nu mai este administrat, singurele preocupări ale liberalilor, prin Alin Tişe, fiind certurile cu directorii companiilor din subordinea instituţiei” a declarat deputatul Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.

ZIUA de CLUJ va încerca să obţină puncte de vedere despre ce s-a întâmplat la groapa istorică de gunoi de la Pata Rât şi de la Apele Române, şi de la Garda de Mediu şi va reveni cu detalii.

Comenteaza