Un milion de lei pentru bugetarea participativă la Florești. De luni se pot depune proiectele

Un milion de lei pentru bugetarea participativă la Florești. De luni se pot depune proiectele

Primăria comunei clujene a alocat un milion de lei pentru bugetarea participativă, iar cele mai votate două proiecte de către floreșteni vor primi finanțare. 

Potrivit reprezentanților primăriei celei mai mari comune din țară, bugetarea participativă ȋşi propune implicarea cetăţenilor din Floreşti într-un proces democratic de deliberare şi decizie pentru stabilirea modalităţii optime de cheltuire a unei părţi din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetăţeni a unui rol de participant activ ȋn definirea şi abordarea problemelor comunităţii din care fac parte.

Această inițiativă urmărește implicarea directă a cetățenilor în actul administrativ, astfel încât proiectele cele mai dorite de către comunitate să fie implementate. Cetăţenii depun proiecte pe care le vor implementate, iar apoi pe baza regulamentului, locuitorii votează, iar primăria pune în aplicare proiectul.

Bugetul alocat acestei inițiative este de un million de lei. Vor fi implementate primele două proiecte care obțin cel mai mare număr de voturi din partea comunității floreștene. Bugetul pentru un proiect este de până la 500.000 de lei.

Bugetarea participativă organizată în Florești cuprinde următoarele etape:

1. Înregistrarea participanţilor. Înregistrarea se face pe platforma online www.floresti.decid.ro, adaptată pentru dispozitivele mobile. Înregistrarea este obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte sau pentru a putea vota.

2. Depunerea propunerilor de proiecte. Fiecare cetățean poate formula o singură propunere de proiect prin intermediul platformei www.floresti.decid.ro.

3. Analiza tehnică şi legală a proiectelor de către comunitate. Propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice şi legale ce va fi realizată de către departamentele din cadrul Primăriei Florești. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Fiecare persoană al cărei proiect a fost declarat neeligibil poate să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă. Toate proiectele declarate eligibile de către comisia de analiză tehnică și juridică urmează să fie supuse votului cetăţenilor.

4. Votul cetăţenilor. Aare loc într o singură etapă, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor care au obținut cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul anului următor (excepție anul 2021 când fondurile vor fi cuprinse în bugetul anului 2021) al Primăriei Florești.

Calendarul

Având ȋn vedere hotărârea Consiliului Local nr. 14, din 27 ianuarie 2021, privind aprobarea implementării proiectului ”Bugetare participativă în comuna Florești” și a regulamentului privind procedura de derulare a proiectului, s-a stabilit prin dispoziţia nr. 114 din 24.02. 2021, emisă de către primarul comunei, Bogdan Pivariu:

Depunerea proiectelor în perioada 1 martie - 1 aprilie 2021
• Analiza proiectelor în perioada 2 aprilie – 15 aprilie 2021
• Votarea proiectelor în perioada 16 aprilie- 30 aprilie 2021
• Implementarea proiectelor în anul 2021

Regulamentul complet al bugetarii participative organizată în Florești poate fi accesat la adresa https://www.floresticluj.ro/ro/articol?slug=-1# și https://floresti.decid.ro/regulament/.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza