Un nou episod în războiul Alin Tişe - Dan Tămaş. „Au fost făcute angajări ilegale, fără concurs"

Un nou episod în războiul Alin Tişe - Dan Tămaş. „Au fost făcute angajări ilegale, fără concurs
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a continuat miercuri seria acuzaţiilor la adresa directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj.

Într-o conferință de presă, şeful administraţiei judeţene a afirmat că în cadrul DGASPC Cluj au fost făcute mai multe angajări ilegale în ultimii ani, fără organizarea concursurilor pe care legea le prevede în mod obligatoriu pentru orice post din sectorul public şi fără respectarea oricărei proceduri legale din domeniu.

Cu titlu de exemplu, este cazul unui concurs organizat în data de 2 august 2013 pentru postul de psiholog la Centrul de Îngrijire a Adulţilor de la Luna de Sus din cadrul DGASPC la care au participat doi candidaţi. Ulterior finalizării, în data de 19.08.2016, a procedurii de concurs, în data de 02.09.2016, fără a se mai organiza niciun fel de concurs şi în baza unei dispoziţii semnate exclusiv de către directorul general al DGASPC Cluj, candidatul declarat respins la concursul din data de 02.08.2016 a fost angajat ca şi psiholog în cadrul Centrului de la Gherla iar ulterior a fost promovat în funcţia de şef de centru", a declarat preşedintele CJ Cluj.

În contextul în care persoana angajată ilegal a primit salariu timp de trei ani, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a solicitat conducerii DGASPC să constate nulitatea contractului de muncă, stabilirea sumelor cheltuite ilegal în acest sens şi indicarea persoanelor responsabile. Tişe spune că în paralel va sesiza instituţiile abilitate, inclusiv Serviciul de Audit Public Intern al Consiliului Judeţean şi Camera Judeţeană de Conturi, şi va acţiona pentru recuperarea tuturor sumelor cheltuite ilegal la nivelul DGASPC, un prim pas urmând a avea loc în cadrul viitoarei şedinţe de consiliu judeţean, prilej cu care vor fi retrase din bugetul acestei instituţii sumele cheltuite ilegal.

„Din păcate, s-a constatat faptul că exemplul prezentat nu este singular, existând multe altele, inclusiv concursuri la care, pe patru posturi vacante scoase la concurs au fost angajate opt persoane", a mai precizat Alin Tişe. Preşedintele CJ Cluj mai arată că, în contextul sumelor considerabile pe care Consiliul Judeţean Cluj le alocă anual DGASPC, nemaiexistând certitudinea utilizării lor în condiţiile legii, Consiliul Judeţean va fi nevoit să întreprindă demersurile care se impun atât pentru restabilirea legalităţii şi sancţionarea celor vinovaţi cât şi pentru recuperarea prejudiciului.

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, Dan Tămaş, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că procedura pentru organizarea acestui concurs a fost demarată înainte de a fi el director şi că a semnat dispoziţia respectivă în baza raportului încheiat de comisia de concurs.

În 26 iunie 2013, eu nu eram director în instituţie, atunci a fost scos la concurs acel post de psiholog la acel centru Luna. Comisiile de concurs, subiectele, le-au făcut fosta conducere şi comisiile de concurs au fost stabilite tot prin dispoziţia directorului de la acea vreme. (...) Faptul că dă concurs la Luna, pe perioadă determinată şi lucrează la alt centru, nu este în afara legii, pentru că prin delegare poate lucra la alt centru. Problema este următoarea: comisia de concurs a întocmit un raport după concurs în care a spus admis, admis, admis, nu ştiu câte erau, 15-20 de posturi...deci răspunderea, pentru ceea ce comisia de concurs şi directorul de specialitate, de resurse umane, plus juridic, au semnat, le aparţine în totalitate. Eu n-am făcut în 5 august, după 5 zile de mandat, decât să semnez ceea ce ei mi-au adus la cunoştinţă, pe baza unor acte. Cine a greşit, să răspundă", a afirmat directorul Dan Tămaş.

 

Comenteaza