Un nou pas înainte pentru Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj. Ce se întâmplă cu banii din PNRR

Un nou pas înainte pentru Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj. Ce se întâmplă cu banii din PNRR

Consilierii județeni ai Clujului au aprobat, miercuri, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii: “Spital Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca”.

Potrivit documentației, Consiliul Județean Cluj şi-a propus construirea unui nou spital pentru copii, menit să îmbunătățească infrastructura medicală a județului Cluj, dar și a altor 30 județe, asigurând asistență medicală pentru copii, activitate de cercetare și didactică. 

Valoarea totală a viitorului spital este de 1.991.571.570 lei (TVA inclus), adică puțin peste 400 de milioane de euro. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a precizat că acestea sunt costuri estimative, și le-a cerut tuturor consilierilor să susțină proiectul.

Este un proiect extrem de important pentru clujeni, și nu numai. Aproape 60% din beneficiarii serviciilor medicale de la actualul Spital de Copii sunt din alte județe. Cu trecerea timpului, acest spital a devenit oarecum impropriu pentru a desfășura o activitate de calitate. Am gândit acest nou proiect încă din urmă cu doi ani.

Proiectul este apreciat de arhitecți, dar și de medicii de la Spitalul de Copii. Proiectul spitalului este în PNRR, cu șanse bune de finanțare. Vom vedea exact care este suma pe care o putem obține. Avem și alte idei de finanțare. Acestea sunt niște costuri estimative. Vom vedea exact la licitație costurile reale. Apelul meu este de a susține acest proiect, indiferent de partid. Suntem în faza în care urmează să obținem autorizația de construire.

Sperăm ca întreaga finanțare să fie din PNRR. Dacă nu, vom încerca să obținem finanțarea și din alte părți, chiar de la Banca Mondială. Proiectul este extrem de avansat și nu prea are rival în țară. De asta ar trebui să se țină cont când se vor acorda finanțările din PNRR”, a explicat Alin Tișe.

INDICATORI TEHNICO-ECONOMICI:

• Suprafața totală teren 169.700 mp;
• Regim de înălțime propus S+P+5E+ Etaj Tehnic;
• Suprafața construită la sol propusă 19.910,55 mp –spital; 1.497,68 mp  - clădire tehnică;
• Suprafața desfășurată totală 97.528,74 mp – spital; 3.014,56 mp  - clădire tehnică.

Număr total de paturi:  - Sector spitalizare continua -  515 paturi (fără A.T.I)

- Serviciul ATI - 30 paturi

- Sector spitalizare de zi - 51 paturi

Eşalonarea investiţiei:

• Anul I: 27.432. 120 lei, cu TVA 
• Anul II: 311.563.800 leicu TVA 
• Anul III: 311.563,800 lei cu TVA 
• Anul IV: 763.874. 100 lei cu TVA 
• Anul V: 577.137.750 lei cu TVA 

• Durata de execuție: 45 luni
• Durata de realizare: 120 luni
• Durata de implementare: 158 luni

Proiectul a fost aprobat cu 34 de voturi „pentru”.

Viitorul Spital Pediatric Monobloc din Cluj-Napoca va avea 12 secții cu peste 500 de paturi pentru spitalizare continuă și un heliport. Lucrările ar urma să înceapă în vara anului viitor. Spitalul va avea și un centru de servicii medicale și cercetare în domeniul pediatriei cu adresabilitate regională. La demisolul clădirii vor fi asigurate peste 650 de locuri de parcare. În secțiile spitalului vor lucra peste 1.200 de angajați, dintre care aproape 500 vor fi medici.

Comenteaza