Un pas până la extinderea transportului public în comune

Un pas până la extinderea transportului public în comune
RATUC ar putea intra să opereze pe raza Floreştiului şi chiar şi în alte câteva comune clujene, imediat după ce se constituie Asociaţia Metropolitană de Transport. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în perioada iulie-august, estimează primarul din Floreşti, Horea Şulea.

În ciuda opoziţiei firmelor private de transport şi a lipsei unui cadru legal, rămân în vigoare, totuşi, promisiunile privind introducerea curselor Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC) pe o serie de rute intrajudeţene. S-a constituit Asociaţia Metropolitană de Transport, astfel că toate comunele care au fost invitate să adere vor putea beneficia de un serviciu comun de transport, acelaşi care deserveşte şi municipiul Cluj Napoca. Primarul din Floreşti, Horea Şulea, a apreciat că cel mai probabil în iulie-august, noul sistem de transport va deveni funcţional.

RATUC va deveni societate pe acţiuni, urmând să deservească toate comune implicate în asociaţie. Aşa cum o asociaţie intercomunitară (Eco Metropolitan) va gestiona întregul sistem de colectare şi depozitare a deşeurilor, de pe întreg judeţul, tot aşa ar trebui să existe o asociaţie care să furnizeze şi serviciul de transport, este de părere primarul comunei Floreşti, Horea Şulea. În ciuda prevederilor legale, atât el cât şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au transmis în mai multe rânduri că există pârghii pentru crearea unui sistem unitar de transport, care să deservească toată aria metropolitană a Clujului. Astfel, s-au pus bazele Asociaţiei Metropolitane de Transport, urmând ca sub umbrela acesteia să funcţioneze o societate care va asigura serviciul în sine. De altfel, primarul Emil Boc explica recent că RATUC se va transforma din regie în societate şi că imediat ce actele de constituire a asociaţiei se vor încheia, va fi instituit şi noul sistem de transport în comun, care va cuprinde comunele limitrofe. Primarul Floreştiului, Horea Şulea, a dezvăluit că nu doar comunele limitrofe au fost incluse în această asociaţie.

„Era normal să intre mai multe comune, că doar aria metropolitană nu înseamnă doar Cluj-Napoca, Floreşti, Baciu, Feleacu, Apahida şi Chinteni. Sunt mai multe comune implicate şi cu siguranţă că noul sistem de transport le va deservi şi pe acestea", a spus Şulea. Deocamdată, însă, toate rutele de legătură cu aceste localităţi ar urma să fie scoase la licitaţie, conform legii. Şulea apreciază că după ce se constituie asociaţia, prevederile legii nu se mai aplică pe aria metropolitană care va fi deservită de RATUC. El se arată încrezător că floreştenii vor beneficia de serviciile RATUC chiar din această vară, adică din iulie-august.

 

 

Comenteaza