Un proiect care riscă să deraieze. Clujul poate pierde o finanţare de 60 de milioane de euro

Un proiect care riscă să deraieze. Clujul poate pierde o finanţare de 60 de milioane de euro
Europa este gata să finanţeze proiectul de transport intermodal la Cluj, adică o conexiune între gara feroviară şi aeroport. Numai că noi nu suntem gata să primim aceşti bani.

Consilierul judeţean Mihai Seplecan, co-preşedinte executiv al PNL Cluj, a tras luni un semnal de alarmă în privinţa unui proiect foarte important al judeţului. Este vorba despre "Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri și marfă la Aeroportul Avram Iancu", adică - mai pe înţeles - conectarea transportului aerian cu cel feroviar. . Valoarea totală a proiectului ar uma să fie de peste 70 de milioane de euro, din care finanţarea europeană va fi de 60 de milioane de euro. Până în 2050, conform Cărţii Albe a UE, toate aeroporturile trebuie să fie conectate la calea ferată.

Până aici, nimic deosebit. Numai că Seplecan susţine că suntem pe cale să pierdem finanţarea. „Termenul de depunere a proiectului este 26 februarie 2015. Iar până acum, deși de doi ani s-au cheltuit bani pentru acest proiect, abia în 4 februarie anul curent, prin HCJ 38, s-a constituit grupul de lucru pentru întocmirea cererii de finanțare în vederea depunerii acestuia. Care grup de lucru, până azi, 23 februarie, nu s-a întrunit și nu a lucrat absolut nimic", a explicat consilierul judeţean.

Acesta cere mobilizarea de urgenţă a grupului de lucru, pentru ca judeţul să nu rămână fără bani. „Cer președintelui CJ Cluj să dispună convocarea grupului de lucru de așa manieră și eficiență încât să se depună la timp cererea de finanțare a proiectului "Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri și marfă la Aeroportul Avram Iancu", a spus Seplecan. Liberalul a cerut convocarea unei şedințe extraordinare a CJ Cluj pentru adoptarea acordului de asociere în vederea depunerii cererii de finanțare a proiectului.

Luni după-amiază, preşedintele interimar al consiliului judeţean, Vakar Istvan, era chiar într-o şedinţă pe acest subiect. „Sunt cu aeroportul şi cu CFR în conferinţă. Nici eu nu vreau să pierdem finanţarea, dar trebuie să existe legalitate", a şoptit Vakar la telefon.

Studiile pentru infrastructura de transport intermodal, în valoare de 1.687.000 de euro, au fost finanţate din bani europeni. Asistenţa financiară a CE a fost de 843.500 de euro, restul cofinanţării fiind asigurat din bugetul Consiliului Judeţean Cluj. Proiectul a fost aprobat pentru finanţare europeană prin Programul Anual TEN-T 2011 şi a avut ca beneficiar Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca.

 

Comenteaza