Un ştrand din Cluj se transformă în aquapark şi patinoar. Cu paşi mici

Un ştrand din Cluj se transformă în aquapark şi patinoar. Cu paşi mici
Administratorii unui ştrand al Clujului intenţionează să îl transforme într-un aquapark. Urmează să se amenajeze şi un patinoar.

Ştrandul Sun, din cartierul Grigorescu, care aparţine municipalităţii şi este administrat de Regia de Administrare a Domeniului Public (RADP), ar urma să devină, pas cu pas, un aquapark. Şi un patinoar, pe timp de iarnă. Intenţia este declarată, se ştiu şi paşii, dar nu se ştie încă exact când vor fi făcuţi aceştia. Totul depinde de sumele pe care primăria este dispusă să le ofere pentru acest proiect.

Bazin în balon

Consiliul Local a aprobat, în 3 septembrie 2015, alocarea unei sume de bani - 2.571.376 lei+TVA - pentru acoperirea bazinului de dimensiuni olimpice şi pentru alte lucrări de modernizare la ştrandul Sun. Din aceşti bani, potrivit HCL, ar urma să se instaleze un balon presostatic cu triplă membrană, 63 x 37,30 x 10 metri, să se construiască spaţii tehnice şi vestiare pentru vizitatori, să se repare cuva bazinului, să fie refinisată și adusă la o cotă maximă de -1,50 m, să se reamenajeze zona de acces către bazin, să se realizeze o terasă îngradită, adiacentă bazinului, cu intrare numai din zona bazinului, cu instalaţiile electrice şi de gaz aferente.

RADP a organizat o licitaţie pentru realizarea acestor lucrări. Asocierea declarată câştigătoare - de alfel singura care a participat - a fost Alfaconstruct SA, SC 3G Sport SRL, SC Adi Proiect SRL (firma care a şi realizat proiectul tehnic). Liderul asocierii este SC Alfaconstruct SA, cu care, potrivit informaţiilor furnizate de RADP, s-a încheiat contractul de lucrări nr.192/11.11.2015, în valoare 2.487.867 lei, la care se adaugă 597.088,08 lei, reprezentand TVA.

"Se vor apuca de lucru după sărbători și cel târziu la 1 iunie trebuie să fie gata. Bazinul va funcționa cu balon și iarna, și vara. Proiectul tehnic a fost deja predat, iar documentele pentru autorizația de construire sunt depuse la Serviciul de urbanism din Primărie", afirmă Bianca Pîrlea, șefa biroului de achiziții publice din cadrul RADP.

Cum se transformă Sun în aquapark

Planurile de la ștrandul Sun nu se opresc la balon. "Se dorește să se amenajeze acolo un aquapark, care să cuprindă și un patinoar. În 2016 se va face probabil un studiu de fezabilitate pentru restul lucrărilor care ar urma să se realizeze în zonă. În primul rând trebuie rezolvată problema cu linia de înaltă tensiune care trece pe deasupra", a explicat Bianca Pîrlea. Linia de înaltă tensiune ar urma să fie relocată, iar RADP vrea să realizeze această operațiune pe bani proprii, însă - așa cum e de așteptat - are nevoie de numeroase avize și aprobări.

În viziunea RADP, celelalte bazine alte ștrandului ar urma să fie reamenajate și dotate cu tobogane, pentru a deveni aquapark. De asemenea, o parte din spațiul uriaș al bazei, care are în total 51.186 metri pătrați, ar urma să fie folosit pentru construirea unui patinoar.

La început de 2015, bazinul olimpic a fost transformat de RADP, temporar, în patinoar, dar proiectul s-a dovedit a fi un eșec. "A fost o chestiune provizorie, ce ne dorim noi acum este să facem un patinoar care să funcționeze pe o perioadă mai îndelungată", a explicat șefa biroului de achiziții din cadrul RADP. "Totul este în funcție de banii care ni se alocă. Noi am solicitat deja de primărie bani pentru studiul de fezabilitate, chiar și pentru proiect", a mai subliniat Bianca Pîrlea.

Clujul nu are aquapark, doar proiecte

În acest moment, Clujul nu are un aquapark. Există însă unul în apropiere, la Florești, pe malul Someșului.

În iunie 2012, la puțin timp după ce a fost ales primar a treia oară, Emil Boc anunța că dorește să construiască un aquapark la Cluj. "Luăm în calcul construirea unui aquapark. Locația poate fi pe actualul amplasament al ștrandului Sun sau la Băile Someșeni, prin continuarea proiectului de acolo cu implicare privată 100%", spunea atunci Boc. La final de mandat, edilul-şef nu se poate mândri că şi-a dus acest proiect la bun sfârşit.

"Concurența" îi suflă în ceafă primarului în funcţie. Unul dintre proiectele anunțate de candidatul la primărie Liviu Alexa este tocmai un aquapark, care să se numească AquaSun și să fie construit pe actualul amplasament al ștrandului Sun. Alexa propune, potrivit website-ului pe care își face campanie electorală, "un complex, acoperit și închis, de bazine și tobogane de diferite forme și funcțiuni auxiliare (grupuri sanitare, vestiare, spații de depozitare, spații tehnice) și conexe (cafenea, spațiu comercial). Construcția ar urma să aibă o suprafață la sol de 6.986,00 m2".

Comenteaza