Untold a cerut o căruţă de bani de la primărie, apoi s-a răzgândit. De ce şi-a retras proiectul

Untold a cerut o căruţă de bani de la primărie, apoi s-a răzgândit. De ce şi-a retras proiectul
Asociaţia Untold - Best Major Festival in Europe a solicitat primăriei o finanţare de 2,5 milioane de lei pentru organizarea festivalului, dar pe ultima sută de metri şi-a retras proiectul. Ce spune Untold, ce a aflat ZIUA de CLUJ.

Într-un comunicat remis redacţiei ZIUA de CLUJ, organizatorii Untold Festival susţin că au retras proiectul prin care cereau primăriei 2,5 milioane de lei pentru a elimina "şi această singură tensiune creată artificial de unii formatori de opinie, asupra acestui eveniment și asupra unui festival care nu-și dorește altceva decât să pună orașul Cluj-Napoca, dar și România, pe harta turistică a Europei și a lumii". Sursele noastre susţin însă că organizatorii Untold au retras proiectul tocmai pentru că urmau să nu primească niciun ban.

"Managementul festivalului UNTOLD a decis să retragă solicitarea de finanțate publică"

"Asociația Untold a depus solicitatea de finanțare publică, în bază legislației în vigoare, proiect prin care am dorit să contribuim la susținerea activităților culturale ale Municipiului Cluj-Napoca, prin prisma festivalului UNTOLD 2016. Cu toate acestea, pentru a nu ridica inutil semne de întrebare asupra evenimentului, privind capacitatea acestuia de a fi sustenabil și un proiect pe termen lung, gândit să devină un simbol al orașului Cluj-Napoca, managementul festivalului UNTOLD a decis să retragă solicitarea de finanțate publică", se arată în comunicatul remis redacţiei.

"În acest fel, ne dorim să eliminăm și această singură tensiune creată artificial de unii formatori de opinie, asupra acestui eveniment și asupra unui festival care nu-și dorește altceva decât să pună orașul Cluj-Napoca, dar și România, pe harta turistică a Europei și a lumii. Ne dorim ca nimic să nu umbrească un eveniment atât de apreciat de specialiști la nivel național, dar și internațional, dar și de sutele de mii de fani care au clădit deja comunitatea UNTOLD. Cu toate acestea, contăm în continuare într-o colaborare strânsă cu autoritățile locale și contăm, în demersurile noastre de a menține Untold ca fiind cel mai bun festival din Europa, pe sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, care să se materializeze în ajutorul obținerii autorizațiilor, dar și a suportului logistic necesar. Untold este un brand care a reușit să coaguleze în jurul sau cea mai frumoasă comunitate de fani, cele mai relevante branduri internaționale din toate industriile, demonstrând încă de la prima ediție că este un proiect fezabil și strategic, care joacă rolul de Ambasador al orașului Cluj-Napoca", a spus Bogdan Buta, unul dintre proprietarii Untold SRL.

Organizatorii Untold au solicitat 2,5 milioane de lei prin Asociația Untold - Best Major Festival in Europe, pentru organizarea evenimentului din luna august. Pe o altă asociaţie, Untold - European Volunteers Forum, au primit bani: au cerut 750.000 de lei și li s-au aprobat 250.000.

Citeşte şi: E de nepovestit ce s-a întâmplat cu Untold. Câţi bani a primit de la primărie pentru festivalul din 2016

Există însă şi două asteriscuri: unul este acela că toate sumele decise de comisia specială desemnată pentru alocări trebuie validate de consiliul local, al doilea că mai există o sesiune de alocări la primăvară, în care Untold sau orice alt ONG se poate înscrie cu proiecte.

Juriştii au "ucis" proiectul

Reprezentanţii festivalului au retras proiectul, iar sursele ZIUA de CLUJ susţin că au făcut-o tocmai pentru imagine. Ei ştiau deja, la momentul când au scos proiectul din dezbatere, înaintea şedinţei decisive de luni a comisiei de alocare, că urma să nu mai primească niciun leu. Explicaţia este că serviciul juridic al primăriei le-a cerut o serie de lămuriri privitoare la proiect. Juriştii au concluzionat că, din felul în care era formulată cererea, putea fi interpretat că ar aduce beneficii Untold SRL. Iar primăria finanţează proiecte ale unor organizaţii neguvernamentale, nu ale unor societăţi care pot genera profit.

Comisia care propune consiliului local finanţarea unor proiecte culturale, de cult şi sportive a avut mai multe şedinţe, iar trendul era oarecum favorabil Untold, până la intervenţia juriştilor. Organizatorii festivalului ceruseră 2,5 milioane de lei, adică mai mult decât au primit pentru evenimentul de anul trecut, iar comisia era dispusă să aloce o sumă de aproape 1.000.000 de lei.

În cazul Untold, primarul Emil Boc s-a antepronunţat. „Alături de celelalte evenimente ale Clujului, în cadrele legale, Untold va fi susţinut şi în continuare. Însă primăria nu mai poate susţine festivalul la nivelul de anul trecut, când Clujul a fost Capitală Europeană a Tineretului. Dacă nu era primăria, nu mai puteau să-i rezerve nici pe Armin van Buuren, nici pe David Guetta, nici pe Avicii. Susţin acest festival, la fel cum suţin TIFF, Jazz in the Park, Electric Castle, dar nu mai merge ca anul trecut", a spus Boc, la Realitatea FM, în urmă cu o săptămână.

Citeşte şi: Nu mai curge, doar picură. Boc le dă veşti proaste celor de la Untold

TIFF a primit cei mai mulți bani în această sesiune. În topul alocărilor se află și asociația care susține eforturile orașului de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. TIFF a cerut 1,4 milioane pentru organizarea festivalului şi atât a primit, iar Cluj-Napoca 2021 - Capitală Culturală Europeană are propuşi 500.000 de lei, din cei 541.350 solicitaţi.

Comisia s-a văzut nevoită să taie mult din banii ceruţi de majoritatea asociaţiilor. Astfel, ar urma să încaseze 180.000 de lei în loc de 300.000 Jazz in the Park, 40.000 în loc de 227.500 Delahoya, 210.000 de lei în loc de 414.600 spectacolele de operă în aer liber, 280.000 în loc de 480.000 TiMAF.

316 asociaţii au depus proiecte. 154 dintre ONG-uri au avut dosarele incomplete, iar dintre cele cu dosare complete, 162 la număr, 24 aveau punctaj insuficient pentru a beneficia de finanțare nerambursabilă de la consiliul local.

Sumele complete le găsiţi AICI

 

 

Comenteaza