USAMV nu a cedat, investiţia Battistero s-a pierdut

USAMV nu a cedat, investiţia Battistero s-a pierdut
Schimbul de teren ce viza extinderea parcului industrial din Jucu a fost refuzat de USAMV. Dacă acest parc nu se extinde, se vor pierde investiţii, au arătat reprezentanţii Consiliului Judeţean.

Toate încercările administraţiei judeţene de a prelua o parte din terenul aflat în administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) pentru extinderea parcului industrial din comuna Jucu au eşuat. O ultimă tentativă a constat în ofereirea unui teren la schimb, însă USAMV nu a cedat. Liderii administraţiei judeţene nu renunţă la negocieri. Totuşi, surse din Consiliul Judeţean (CJ) au informat că investiţia anunţată de italienii de la Battistero s-a pierdut pentru că nu s-a putut oferi un amplasament corespunzător solicitărilor.


CJ se află în negocieri cu USAMV încă de anul trecut pentru a prelua o parte din terenul pe care aceasta îl deţine în administrare în Jucu. Planul administraţiei judeţene era de a extinde parcul industrial Tetarom, în care îşi desfăşoara activitatea firmele Bosch şi DeLonghi. Exista o cerere fermă din partea Battistero pentru un amplasament în cadrul acestui parc, dar autorităţile nu au putut oferi o suprafaţă suficient de mare pentru a acoperi solicitarea investitorului.


Din acest motiv, CJ a decis să extindă parcul cu 100 ha. Numai că terenul vizat pentru extindere se află în administrarea USAMV, fiind inclus într-un proiect agricol, derulat în pateneriat cu o societate privată. Universitatea a refuzat să ofere detalii despre negocieri. În schimb, partenerul privat, Modern Farm, a precizat că ar avea foarte mult de pierdut dacă s-ar încheia o înţelegere şi dacă ar fi nevoit să renunţe la teren, având în vedere că acolo s-au realizat o serie de investiţii.


După multe discuţii s-a ajuns la o înţelegere. Urma ca administraţia judeţeană să extindă parcul cu numai 24 de hectare, iar la schimb USAMV urma să primească un alt teren, tot în comuna Jucu. Primăria Jucu s-a arătat dispusă să ajute Consiliului Judeţean şi a acceptat să ofere un teren pentru ca USAMV să accepte târgul. „Am preluat, într-adevăr terenul de la primăria Jucu şi urma să-l cedăm USAMV. Numai că reprezentanţii Universităţii nu sunt de acord cu schimbul. Nu sunt mulţumiţi de terenul pe care-l vor primi. Pretenţiile lor sunt mai complicate. Sigur, continuăm negocierile cu ei şi sper că vom ajunge la o înţelegere, pentru că este foarte important ca parcul din Jucu să se extindă", a explicat vicepreşedintele administraţiei judeţene, Ioan Oleleu.


Surse din cadrul Consiliului Judeţean au informat că investiţia Battistero s-a pierdut deja şi că există riscul ca şi alte cereri de investiţie să fie retrase, pentru că administraţia judeţeană nu mai dispune de suprafeţe mari în parcul din Jucu. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uiorenu, a declarat în mai multe rânduri ca va încerca să direcţioneze investitorii şi către celelalte parcuri industriale. Trebuie spus că anul acesta , din fonduri europene se va extinde parcul Tetarom I şi de asmenea se vor demara lucrările şi la parcul Tetarom IV, care se construieşte în Feleacu. De altfel, în bugetul de anul acesta, Consiliul Judeţean a prevăzut pentru societatea Tetarom, care administrează parcurile industriale, suma de 1,7 milioane de lei, cheltuieli de capital. De asemenea, pentru investiţiile de extindere a Tetarom I şi realizare Tetarom IV, s-au alocat 31,3 milioane de lei.

Comenteaza