USL se rupe la Cluj pe drumul Răchiţele - Ic Ponor

USL se rupe la Cluj pe drumul Răchiţele - Ic Ponor
Propunerea de prelungire a contractului semnat cu MBS Group este respinsă de către liderii PSD. Ei au refuzat să susţină iniţiativa preşedintelui Horea Uioreanu, apreciind că acesta comite o greşeală pe care nu sunt dispuşi să şi-o asume.

Preşedintelui Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, nu i-a ieşit planul de a prelungi contractul cu consorţiul MBS Group, Alfa Rom, Nemzetkozi Betonut, în privinţa lucrărilor de modernizare a drumului turistic Răchiţele - Ic Ponor. Deşi a depus eforturi, el n-a putut să-i convingă pe reprezentanţii PSD de faptul că ar lua o decizie bună. Dimpotrivă. Greii PSD au votat împotriva propunerii lui Uioreanu şi spun că nici pe viitor nu vor fi mai blânzi cu această iniţiativă. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, concesiile făcute consorţiului MBS sunt peste limita legalităţii.

Bucurându-se de o majoritate confortabilă în plenul Consiliului Judeţean, preşedintele Horea Uioreanu nu a simţit, până în prezent, apăsarea guvernării. Reproşurile opozanţilor democrat-liberali sunt sfidate, de multe ori tratate în spirit de glumă, astfel că Uioreanu nu a întâmpinat, în ultimele opt luni, nici o problemă în procesul de adoptare a propunerilor sale administrative.

Numai că relaţia sa cu PSD a început de ceva timp să se deterioreze, spun sursele ZIUA de CLUJ, astfel că şi confortul său în plenul Consiliului Judeţean începe să slăbească. De altfel, la ultima şedinţă extraordinară - când atenţia media fusese, de fapt, acapartă de acţiunea de retragere a PDL din cadrul şedinţei - social-democraţii l-au pedepsit pentru prima oară pe Uioreanu, refuzând să-i voteze principalul proiect de pe ordinea de zi: prelungirea contractului cu MBS Group, Alfa Rom, Nemzetkozi Betonut, pentru modernizarea drumului turistic Răchiţele - Ic Ponor, de 20 km. Uioreanu s-a grăbit să răspundă presei că propunerea sa ar fi căzut la vot din pricina lipsei cvorumului, având în vedere că PDL ieşise din şedinţă.

În realitate, însă, cel puţin trei social-democraţi au refuzat să voteze, iar în sensul acesta s-au consultat şi cu liderul lor, Remus Lăpuşan, care era plecat a Bucureşti, dar care le-a aprobat demersul. Degeaba a încercat Uioreanu să-i convingă să voteze. PSD-iştii i-au transmis că nu face decât să comită o eroare şi că ei nu şi-o pot asuma, nici acum, dar nici pe viitor. Sursele ZIUA de CLUJ spun că şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu (PSD), ar fi înţeles poziţia colegilor săi şi că ar fi promis că le va sta alături. Ulterior, însă, el s-ar fi răzgândit, spunându-le colegilor social-democraţi că trebuie, totuşi, să susţină executivul, având în vedere că face parte din el. Cei care au votat împotriva propunerii lui Uioreanu sunt Dan Canta, Valentin Cuibus şi Ioan Bota.

Cuibus a răspuns pentru ZIUA de CLUJ că, într-adevăr, nu va accepta niciodată să voteze pentru prelungirea acestui contract, având în vedere că a fost gestionat în cel mai prost mod cu putinţă. "Eu nu pot să-mi asum votul pentru aşa ceva. Există tot soiul de riscuri cu acest contract, unde mai pui că firma MBS ar urma să obţină un procent de 70% din suma reţinută pentru garanţia de bună execuţie. Dacă se întâmplă ca această firmă să intre în procedură de insolvenţă, ce facem. Rămânem în aer, cu lucrări nefinalizate şi cu banii daţi", a subliniat Cuibus. Acesta a mai invocat şi alte nereguli legate de acest contract, unele chiar de ordin finaciar, explicând că nimeni din executivul Consiliului Judeţean nu a reuşit să-l lămurească că procedura care se urmăreşte este potrivită şi legală.

Consilierul PDL, Horaţiu Cătărig, a subliniat la rândul său că se păstrează prea multă secretoamnie în privinţa modului în care a evoluat în ultimul timp acest contract. "Există nişte riscuri pe care ar trebui să le luăm în calcul. Un lucru este cert, finanţarea europeană pentru acest contract se încheie anul acesta. Dacă firma nu încheie la timp lucrările, Consiliul Judeţean va trebui să plătească. De aceea spun că ideal ar fi fost să nu mai acordăm atâtea prelungiri de termene şi să lăsăm să curgă penalităţile", a spus Cătărig. Consiliul Judeţean putea decide încă de anul trecut să rezilieze contractul cu MBS, însă a ales sa înnoiască termenul de finalizare a lucrarii cu 9 luni. Şi acest termen a expirat, în martie 2013, iar MBS a reuşit să execute doar 20% din lucrările de asfaltare. Acum solicită un termen de încă 6 luni pentru lucrări, iar Consiliul Judeţean e dispus să-l acorde, ba chiar mai mult, să-i lase să lucreze până în momentul în care se vor încehia şi lucrările la podurile de pe traseu, contractate de altă companie.

Comenteaza