Va prelua primăria și execuția centurii metropolitane? Proiectele de infrastructură mare, gestionate și de autoritățile locale

Va prelua primăria și execuția centurii metropolitane? Proiectele de infrastructură mare, gestionate și de autoritățile locale

Proiectele de infrastructură de interes local vor putea fi transferate de la autorităţile centrale la nivelul autorităţilor locale, în urma unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvern. La Cluj un asemenea proiect este centura metropolitană.

Prin această ordonanţă de urgenţă autorităţile locale vor avea posibilitatea să preia în gestiune şi în execuţie proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local, fie prin autoritatea locală, fie prin asociaţii de dezvoltare intercomunitare, pentru dezvoltarea şi execuţia unor lucrări pe infrastructura de interes naţional.

„Astfel, drumuri naţionale, centuri ocolitoare care nu erau până în prezent în grafic de execuţie la nivelul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor putea fi transferate la autorităţile locale şi executate în gestiunea acestora, urmând ca, după finalizarea lucrărilor, să revină în administrarea CNAIR”, a declarat șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Conform acestuia, în acest fel se rezolvă o problemă acută a Programului Operaţional Infrastructură Mare, respectiv un risc de dezangajare de peste două miliarde de euro.

La Cluj unul dintre proiectele mari de infrastructură la care se lucrează este centura metropolitană. Primăria a obținut de la guvern aprobarea de a se ocupa prin parteneriat și cu comunele limitrofe de tot ce înseamnă partea de documentație, la care se lucrează pentru a fi gata până în decembrie.

De execuția centurii este însă responsabil în continuare Ministerul Transporturilor, prin CNAIR. Hotărârea de guvern adoptată ar putea însă să schimbe lucrurile. Reprezentanții primăriei spun că decizia luată de executiv este una foarte corectă.

”Este o decizie extrem de bună și poate să influențeze pozitiv evoluția unor proiecte pentru că la nivelul pe care îl au companiile de la București și ministerele, care au niște capacități limitate, e normal că pe măsură ce vin tot mai multe proiecte, nu pot să le gestioneze pe toate deodată. Și atunci e o decizie bună, acolo unde în parteneriat cu autoritățile publice locale se hotărăște acest lucru, să poată să fie transferate aceste proiecte și către autoritățile locale.

De foarte multe ori o autoritate publică locală, dacă e un proiect mare de infrastructură, îl prioritizează. Gândiți-vă că la nivelul Guvernului nu pot să prioritizeze 20 de centuri sau 100 de școli. De aceea fiecare unitate administrativă teritorială își poate prioritiza proiectele de infrastructură cele mai importante pentru comunitate. În parteneriat cu comunitatea locală poate fi făcut acest transfer.

Exemplul pozitiv pe care îl avem deja la centura metropolitană, unde ne ocupăm noi de partea de documentații sau metroul care de asemenea a mers bine va fi un plus pentru accelerarea acestor proiecte la nivelul României și pentru creșterea capacității de absorbției a fondurilor europene”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru ZIUA de CLUJ.

Acesta crede că sunt necesare consultări în perioada următoare referitor la posibilul transfer, în acest context, și al execuției centurii metropolitane către autoritățile locale.

”Referitor la partea de execuție a centurii, e greu de dat un răspuns acum, sunt necesare consultări, vom analiza foarte bine acest aspect și în condițiile în care vom considera că este oportun sigur că în parteneriat cu guvernul vom lua această decizie. O vom lua în calcul, va trebui să ne consultăm la nivelul conducerii primăriei”, a adăugat Dan Tarcea.

Comenteaza