Vacanţă pentru unii, muncă intensă pentru alţii. Două licee clujene intră în reparaţii peste vară şi aşteaptă fondurile elveţiene

Vacanţă pentru unii, muncă intensă pentru alţii. Două licee clujene intră în reparaţii peste vară şi aşteaptă fondurile elveţiene
Clădirile a două licee clujene vor intra în reparaţii din iulie. Municipalitatea a scos la licitaţie serviciile de proiectare.

Primăria se pune pe reparat şcoli. Încă nu sunt finalizate lucrările la Liceul "Mihai Eminescu" şi nu s-au terminat de construit corpurile noi la Liceul "Avram Iancu" şi Şcoala "Ion Agârbiceanu", că municipalitatea vrea să înceapă lucrările alte două instituţii de învăţământ. Este vorba despre Colegiul Naţional "George Coşbuc" şi Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă", fost Unirea. Joi va avea loc selecţia de oferte pentru partea de proiectare, costurile estimate fiind de 64.000 de lei. Atribuirea se va face după criteriul preţului cel mai scăzut.

Clădirile de la "Coşbuc" au nevoie de consolidare

La Colegiul "George Coşbuc" se doreşte consolidarea corpurilor de clădire A1 şi A2. „Construcția are o vechime de peste 90 ani, fiind la limita duratei de viață. Din analiza vizuală a stării tehnice, au putut fi puse în evidență degradăriile structural (avarii) și funcționale (uzură fizică și morală) a clădirilor (corp A1 și A2)", se arată în caietul de sarcini.

Tot acolo se precizează care sunt intervenţiile cele mai importante: „Corpul A1 necesită introducerea unor pereți structurali transversali de contravântuire care să transforme sistemul structural tip sală în sistem tip fagure/celular. Corpul A2 necesită înlocuirea planșeului peste etajul I cu un planșeu rigid cu plan orizontal. De asemenea, și celelalte planșee vor fi consolidate corespunzător scopului propus. Se impune consolidarea structurală a clădirii prin prevederea unor pereți din zidărie armată sau a unor pereți transversali de contravântuire".

Pentru "George Coşbuc este nevoie de elaborarea unor documentaţii speciale, având în vedere că imobilele sunt amplasate în „ansamblul urban centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca".

Igrasie de la subsol la tavan, la "Sigismund Toduţă"

În ceea ce priveşte Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă", este vorba despre patru corpuri de clădiri, dintre care una este sala de sport. Imobilul principal, corpul A, este vechi şi degradat. „Fără să se cunoască exact data de construire, se consideră (după starea tehnică şi sistemul construcţiei) că această clădire are o vechime mai mare de 100 de ani, fiind în perioada de postgaranţie.

Clădirea a suferit reparaţii constând din vopsitorii, zugrăveli, executarea unor tavane false, executarea unor lambriuri la pereţii portanţi, care au ameliorat starea tehnică generală a clădirii", se arată în caietul de sarcini. Marea problemă a imobilului este prezenţa igrasiei. S-a constatat „o stare tehnică foarte slabă a pereţilor şi tavanului de la subsolul clădirii.

Toţi pereţii interiori şi exteriori sunt afectaţi (puternic) de fenomenul de igrasie. Fenomenul a avansat până la nivelul tavanului (...) Având în vedere starea tehnică a clădirilor existente, se impune executarea de urgență a unor lucrări de consolidare, reparații și asanări", se mai arată în documentul afişat pe site-ul primăriei.

Depunerea ofertelor, pentru ambele servicii, se poate face până în 26 mai. Durata maximă de execuţie pentru elaborarea documentaţiilor pentru avizele şi acordurile necesare, precum şi pentru elaborarea proiectului tehnic, este de 60 de zile. Preţul estimat este de 32.472 de lei în cazul CN „George Coşbuc" şi de 32.121 de lei pentru Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă". Sumele nu conţin taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Serviciul de proiectare a mai fost scos o dată la licitaţie, în aprilie, dar procedura a fost anulată.

Vin banii elveţieni

Primăria a explicat că lucrările premerg proiectelor derulate pe fonduri elveţiene care vizează cele două licee. Acestea ar urma să devină mai ecologice prin instalarea unui sistem de climatizare cu recuperare de căldură în clădiri, instalarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea independenţei energetice şi folosirea resurselor regenerabile, respectiv instalarea de corpuri de iluminat de tip LED, eficiente din punct de vedere al reducerii consumului de energie electrică.

Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni. Bugetul proiectului este de 1.655.698 franci elvețieni, incluzând TVA (echivalentul a 7.202.286 lei la cursul de schimb valutar estimat 1CHF = 4,35 lei), din care 1.407.343 franci elvețieni (echivalentul a 6.121.942 lei la cursul de schimb valutar estimat) reprezintă suma nerambursabilă solicitată în cadrul programului, iar suma de 248.355 franci elvețieni (1.080.344 lei) reprezintă cofinanțarea în procent de 15% de la bugetul local la cheltuielile eligibile.

La bugetul proiectului se adaugă suma de 2.255.603 lei, reprezentând valoarea neeligibilă a proiectului (lucrările de consolidare a clădirilor ce fac obiectul proiectului).

Comenteaza