Viceprimarul Clujului: "Oamenilor li se cer prea multe hârtii și semnături"

Viceprimarul Clujului: "Oamenilor li se cer prea multe hârtii și semnături"

Dan Tarcea, viceprimarul orașului Cluj-Napoca, reclamă faptul că documentele emise în format electronic nu sunt recunoscute de foarte multe instituții, iar autoritățile locale nu au acces la bazele de date.

"Eu mi-aș dori să aplicăm principiul "o singură dată". Ce înseamnă asta? Ca persoanele fizice și juridice să furnizeze documente administrației publice o singură dată, fără obligația de a le mai prezenta din nou dacă le-au furnizat anterior. Domnul Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, amintea foarte bine de aceste baze de date deschise conectate.

Adică, dacă vrea un loc de parcare, să nu îl mai pun pe cetățean să îmi aducă talonul mașinii, să văd dacă are viza de la Registrul Auto Român și copia după buletin. Acestea sunt documente pe care le putem lua din bazele de date naționale, dacă sunt interconectate. Este foarte important ca toate instituțiile statului să recunoască documentele eliberate în format electronic sau cu semnătură electronică calificată.

Există legislație, din păcate nu este folosită și aplicată la toate instituțiile din România. Am constatat că sunt foarte multe disfuncționalități legislative care duc la dublarea muncii pe anumite componente. De exemplu, certificatul de urbanism - noi îl eliberăm în format online, dar dacă merge la gaze cetățeanul, trebuie să-l ducă și cu semnătură olografă, ceea ce este o aberație", explică viceprimarul Clujului, potrivit Hotnews.

El spune că autoritățile locale trebuie să colaboreze mult mai bine pentru a folosi aceleași aplicații și platforme, următorul pas fiind integrarea lor la nivel național. "Dacă fiecare autoritate își face propria aplicație, vor fi foarte greu de integrat", a spus Tarcea.

Comenteaza