Vin banii de parcuri industriale

Vin banii de parcuri industriale
Investiţiile pentru dezvoltarea reţelei de parcuri industriale vor începe de anul acesta, au anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean. Aceştia îi cer primarului Emil Boc să nu mai blocheze dezvoltarea acestor proiecte.

S-a semnat contractul de finanţare pentru extinderea parcului industrial Tetarom I, după ce în urmă cu o lună se aproba finanţarea pentru crearea celui de-al patrulea parc, cel din comuna Feleacu. Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, l-a acuzat pe primarul Emil Boc că sabotează dezvoltarea Tetarom, pe de-o parte pentru că refuză să dea terenul promis pentru extinderea parcului ocupat de Emerson, iar pe de alta pentru că nu a introdus linii de transport în comun, care să-i deservească pe angajaţii din aceste parcuri.

 

Consiliul Judeţean a anunţat că a semnat contractul de finanţare pentru extinderea parcului industrial Tetarom I, de pe Tăietura Turcului. Este vorba despre o suprafaţă de 167.000 de metri pătraţi, care ar urma să fie racordată la utilităţi pentru a deveni parte din acest parc. Valoarea totală a proiectului este de 69.136.932 lei, din care 25.200.330 lei finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 5.531.779 lei finanţare nerambursabilă din bugetul naţional şi 30.732.110 lei cofinanţarea Consiliului Judeţean Cluj. Lucrările pentru viabilizarea acestui teren ar urma să se încheie în iulie 2015, urmând să asigure spaţii pentru noi companii care vor putea angaja peste 400 de oameni. În urmă cu o lună, s-a semnat contractul de finanţare şi pentru realizarea celui de-al patrulea parc industrial, cel din comuna Feleacu. Investiţia pentru acest obiectiv se ridică la 12.000.000 de euro, iar reprezentanţii Teatrom au dat asigurări că licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări ar trebui să se desfăşoare în luna iulie. În prezent, societatea Tetarom (al cărei acţionar, în proporţie de peste 90%, este Consilul Judeţean) are în administrare trei parcuri industriale: cel de pe Tăietura Turcului, unde activează mai bine de 30 de firme, cel de pe B-dul Muncii, ocupat de compania americană Emerson, şi cel din Jucu, unde mai nou îşi dezvoltă unităţi de producţie companii precum Bosch sau De'Longhi.

 

Preşedintele PSD Cluj,Remus Lăpuşan, l-a acuzat pe primar că sabotează proiectul adminstraţiei judeţene privind dezvoltarea acestor parcuri industriale. Lăpuşan a atras atenţia că, pe de-o parte, primăria nu a parcelat şi nu a transferat în posesia Tetarom terenul pe care l-a promis pentru extinderea Parcului Emerson. De asemenea, Lăpuşan a atras atenţia că pentru extinderea de care va beneficia Tetarom primăria a aprobat un Plan Urbanistic Zonal care prevede un Procent de Ocupare a Terenului (POT) foarte mic. Mai exact, la o suprafaţă de 5 ha se acceptă un POT de numai 5%. "Cerem să fie schimbat acest POT, să se aprobe 50%, pentru că e vorba despre un parc industrial, unde firmele vin tocmai pentru a avea posibilitatea să se dezvolte", a spus Lăpuşan. El a mai atras atenţia că, deşi sunt foarte mulţi oameni care lucrează în incinta acestor parcuri industriale, primăria nu a aprobat până acum introducerea unor mijloace de transport în comun. Primarul Emil Boc a subliniat că va analiza toate aceste probleme şi că va încerca să vadă ce se poate rezolva. În privinţa acordării terenului pentru Tetarom II, Boc a spus că există o serie de probleme juridice.

Etichete
Comenteaza