Foto Vin banii europeni pentru Muzeul din Floreşti

Vin banii europeni pentru Muzeul din Floreşti
Vin banii europeni pentru Muzeul din Floreşti
Vin banii europeni pentru Muzeul din Floreşti
Vin banii europeni pentru Muzeul din Floreşti
Vin banii europeni pentru Muzeul din Floreşti

Muzeul identităţilor şi conflictelor transilvănene (Floreşti) primeşte 15 milioane de euro. A fost semnat contractul la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Noul complex muzeal din judeţul Cluj este conceput ca extindere a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, care prezintă în format fizic şi digital istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul istoriei, modul lor de interacţiune şi convieţuire. Se prevede depozitarea, conservarea, restaurarea şi digitalizarea patrimoniului Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, realizarea expoziţiilor interactive, crearea de module de educaţie muzeală şi de cunoaştere a patrimoniului pentru şcolile şi instituţiile de cultură din România, şi dezvoltarea unui centru al comunităţii pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţilor şi pentru o mai bună cunoaştere a istoriei comune, precizează MIPE.

Şase contracte de finanţare pentru înfiinţarea, restaurarea şi modernizarea de muzee şi case memoriale, în valoare de 35 de milioane de euro, au fost semnate luni la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Finanţarea este acordată prin cele două apeluri de proiecte din cadrul Investiţiei I2. Modernizarea/crearea de muzee şi memoriale din Componenta C11 -Turism şi cultură a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Valoarea totală a alocării din PNRR pentru cele două apeluri de proiecte este de 68,5 milioane euro.

La semnarea contractelor de finanţare, au participat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, secretarul de stat Csilla Hegedus, dar și primarul din Florești, Bogdan Pivariu. Componenta Turism şi Cultură din PNRR, prin care sunt finanţate aceste investiţii, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro. 

Joi am semnat contractul de 15 milioane de euro pentru cea mai mare investiție turistică și culturală din Romania, posibilă prin finanțarea din PNRR. Am reusit să atragem o nouă investiție din fonduri europene, prin care devenim una dintre cele mai importante localitati și în aria turistică și culturală din România.

Primul muzeu - Galeria Istorică a Transilvaniei - primul construit după un secol, va fi edificat în comuna Florești, pe un teren de aproximativ 12 hectare în zona Cetatea Fetei. Semnarea contractului reprezintă ultimul pas înainte de demararea investițiilor.

Implementarea proiectului își propune realizarea unui spațiu muzeal modern, în care viziunea holistică asupra patrimoniului să includă patrimoniul tangibil și intangibil, prin integrarea vizitatorilor într-un mediu istoric potrivit, funcție de tematica prezentată.

Complexul Muzeal propus își dorește dezvoltarea unei rețele extinse de organizații din mai multe sectoare, în vederea cercetării, conservării, restaurării și diseminării patrimoniului mobil, imobil sau imaterial dar și conștientizarea valorilor care ne-au marcat existența.

Un alt obiectiv este centrarea ofertei culturale pe public și orientarea acțiunii operatorilor culturali către aceasta, în vederea înlăturării inegalităților de acces la cultură, dar și democratizarea participării la viața culturală”, a transmis Bogdan Pivariu.

Comenteaza