Vin banii pentru extinderea parcului industrial de pe Tăietura Turcului

Vin banii pentru extinderea parcului industrial de pe Tăietura Turcului
Proiectul de investiţie de peste 12 milioane de euro, ce vizează extinderea actualului parc industrial de pe Tăietura Turcului, este pregătit să demareze, dacă se va aproba finanţarea europeană.

Documentaţia tehnică pentru extinderea parcului industrial Tetarom va fi transmisă către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) pentru aprobarea finanţării europene. Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a aprobat acest proiect, astfel că amplasamentul de pe Tăietura Turcului se va mări cu o suprafaţă de 12 hectare. Investiţia va cuprinde atât lucrări de viabilizare a terenului, cât şi construcţia a patru noi corpuri de clădire. Aceste spaţii vor fi oferite spre închiriere unor firme interesate. Valoarea proiectului a fost estimată la 12 milioane de euro, din care 50% reprezintă partea de cofinanţare, ce va fi asigurată de administraţia judeţeană.

CJ a aprobat la ultima şedinţă proiectul ce vizează demararea lucrărilor de extindere a parcului industrial de pe strada Tăietura Turcului, urmând ca documentaţia să fie transmisă pentru aprobarea finanţării europene. "În total, valoarea acestui proiect se ridică la 12 milioane de euro, din care jumătate reprezintă partea de cofinanţare ce va fi asigurată de Consiliul Judeţean. Investiţia va acoperi lucrările de viabilizare a terenului, reţele de utilităţi şi inclusiv lucrările de stabilizare a versantului care susţine parcul Muzeului Etnografic", a menţionat directorul societăţii Tetarom, Viorel Găvrea. În afară de partea de infrastructură, proiectul cuprinde şi o serie de imobile: clădire de birouri şi hală multifuncţională pentru întreprinderi mici şi mijlocii, incubator de afaceri, clădire administrativă pentru Tetarom, două hale pentru perioada de "post-incubare" a activităţilor din incubatorul de afaceri.

"Întreaga documentaţie este finalizată, mai aveam nevoie doar de acordul Consiliului Judeţean pentru a putea depune proiectul la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în vederea aprobării finanţării", a comentat Găvrea. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a precizat că banii europeni vor fi accesaţi în baza Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), realizat de administraţiile locale din judeţul Cluj. Acest PIDU cuprinde mai multe proiecte ale administraţiei locale şi judeţene, atât pe sectorul social-cultural, cât şi pe segmental economic şi pe cel de infrastructură. "Aceşti bani europeni sunt destinaţi Clujului în baza statutului de pol naţional de creştere. Este vorba despre cei peste 82 de milioane de euro care au fost împărţiţi în funcţie de proiectele prevăzute în PIDU. Iar unul dintre aceste proiecte reprezintă planul de extindere a parcului Tetarom de pe Tăietura Turcului", a explicat Tişe.

Tot din fonduri europene ar urma să fie finanţată şi infrastructura celui de-al patrulea parc industrial, ce se va realiza în comuna Feleacu. "Cu administraţia locală Feleacu ne-am asociat pentru valorificarea unui amplasament extrem de generos, de peste 70 de hectare. O bună parte din acest teren va fi însă utilizat pentru crearea unui parc de energie verde", a comentat Tişe. Pentru cel de-al cincilea parc industrial, CJ a intrat într-un parteneriat cu administraţia locală Luna şi Consiliul Local Câmpia Turzii. Pe un amplasament de 60 de hectare, ar urma să se dezvolte în această zonă un parc industrial care îi vizează pe producătorii de mobilă. Având în vedere că se lucrează şi la reţeaua de gaz a Huedinului, Tişe estimează că până la finele anului viitor şi în această zonă se va putea realiza un parc industrial.

 

 

Comenteaza