Vinerea Verde a ajuns și la Apahida! Primarul: „Sperăm ca oamenii să mai lase mașinile și să circule cu autobuzul”

Vinerea Verde a ajuns și la Apahida! Primarul: „Sperăm ca oamenii să mai lase mașinile și să circule cu autobuzul”
| Foto: arhiva

Programul inițiat de primăria municipiului Cluj-Napoca - „Vinerea Verde”, în care oamenii pot călători gratuit vinerea pe mijloacele de transport în comun din oraș se extinde și în comuna Apahida, după ce a fost adoptat deja și la Florești.

Primăvara aceasta s-au împlinit 2 ani de când programul este derulat cu succes în orașul de pe Someș. De asemenea, de la începutul lunii martie, și floreștenii au la dispoziție 6 linii de autobuz pe care pot circula gratuit.

Comuna Apahida este al 3-lea UAT care este parte a proiectului de scoatere a mașinilor din trafic și de încurajare a transportului public în comun. Proiectul a fost aprobat, joi, în ședința Consiliului local Apahida.

ZIUA de CLUJ l-a contactat pe primarul Grigore Fati pentru a afla mai multe detalii despre cum s-a ajuns la această decizie și ce așteptări sunt la nivelul comunei Apahida.

Noi am avut în atenție această acțiune de când s-a implementat în municipiul Cluj-Napoca. Doar că noi nu am dorit să mergem pe compensare cum au făcut administrațiile din Cluj-Napoca și Florești. Noi doream să știm de la început cât aveam de plată. Am purtat mai multe luni negocieri cu Compania de Transport Public și am ajuns la o sumă rezonabilă.

Vom vedea cum se justifică din punct de vedere financiar. Avem alocați aproximativ 27.000 de lei pe lună și vom începe de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că prima vineri în care se va circula gratuit va fi 7 iulie. Toate liniile vor intra în program. Vom achita de la buget, am și prevăzut bani în buget la capitolul transport. Eu zic că cel mai mare avantaj este că se va putea circula gratuit de la Apahida până la Florești.

Două elemente ne-au încurajat să implementăm acest proiect: aglomerația de vineri pe relația Cluj-Napoca - Apahida spre Juc și poluarea cu numărul mare de mașini care stau în trafic bară la bară. Sperăm ca prin acest program să se mai decidă mulți cetățeni să circule cu autobuzul și nu cu mașinile personale, măcar vinerea, când oricum este un trafic foarte intens prin Apahida”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Grigore Fati.

Există anumiți politicieni care încearcă să-și aroge implementarea programului la Apahida”

Edilul comunei Apahida susține că ideea implementării proiectului aparține primăriei și Consiliului Local Apahida. În spațiul public au apărut mesaje, în special din partea unor membri USR, care afirmau că programul a fost extins în Apahida la propunerea lor.

„Am văzut și eu că există anumiți politicieni care încearcă să-și aroge programul Vinerea Verde la Apahida. Cred că ar fi bine să renunțăm la a ne asuma tot felul de acțiuni care aparțin, de fapt, primăriei și în totalitate Consiliului Local. Ar trebui să tratăm problema ca o chestiune de administrație mai ales că noi ne gândim demult la această acțiune, dar am așteptat să vedem costurile și să vedem cu merge negocierea cu CTP-ul. Toți consilierii locali au votat în unanimitate proiectul, iar acțiunea a pornit de la primarii din Cluj-Napoca, Florești și Apahida”, a afirmat Fati.

Programul „Vinerea Verde” a fost implementat pentru prima dată în anul 2021.

Comenteaza