Vor să investească în spaţiile din spitale, dar nu sunt lăsaţi

Vor să investească în spaţiile din spitale, dar nu sunt lăsaţi
Consiliul Judeţean nu se grăbeşte să acorde Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) drept de administrare pentru pavilioanele din incinta spitalelor. De câţiva ani, conducerea Universităţii plănuieşte să renoveze aceste spaţii, însă pentru că nu este proprietar şi nici administrator, nu poate cheltui bani în sensul acesta.

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, directorul economic al UMF, Ionuţ Pop, a încercat să-i sensibilizeze pe consilieri, explicându-le că aceste spaţii sunt vitale pentru pregătirea studenţilor şi că este absolut necesar ca ele să fie renovate. Din păcate, însă, UMF nu îşi poate permite să facă lucrări de întreţinere, nici anul acesta.

Începe un nou an universitar, însă Consiliul Judeţean nu a reuşit nici de data aceasta să vină cu o soluţie la cererea UMF. Studenţii medicinişti îşi fac pregătirea în mai multe pavilioane şi amfiteatre ale spitalelor clujene. Conducerea UMF nu a putut să renoveze aceste spaţii pentru că nu este nici proprietar şi nici nu are drept de administrare. În mai multe rânduri, conducerea univeristăţii a încercat să ceară Consiliului Judeţean, care este proprietarul acestor spaţii, drept de administrare. În august 2010, plenul a decis că va acorda drept de administrare de abia după ce UMF va veni cu un plan de investiţii. La acel moment, UMF a justificat că nu poate face un plan de inevstiţii pentru un obiectiv care nu-i aparţine, pentru care nu are nici măcar drept de administrare.

Conducerea UMF şi-a reînnoit cererea, apreciind că în cazul în care ar primi drept de administrare, ar putea fi demarate studiile pentru renovare. "Avem 9.000 de studenţi care au nevoie de aceste spaţii. Ne dorim să demarăm un program de investiţii, însă suntem împiedicaţi de lege să facem asta, atât timp cât nu suntem proprietari sau măcar administratori. Prin urmare, studenţii vor fi nevoiţi şi anul acesta să înceapă pregătirea în aceleaşi condiţii", a arătat directorul economic al UMF, Ionuţ Pop. El a dat asigurări că instituţia are resursele necesare pentru a investi în aceste spaţii.

Consilierul judeţean Dan Canta (PSD) a recomandat executivului să aprobe solicitarea UMF, având în vedere că de mai bine de trei ani conducerea acestei instituţii prestigioase se străduieşte să găsească o soluţie pentru îmbunătăţi condiţiile de studiu în incinta pavilioanelor din spitale. Numai că solicitarea UMF nu avea cum să fie aprobată, având în vedere că la ultima şedinţă a plenului, consilierii PDL s-au supărat pe preşedintele CJ, Horea Uioreanu, părăsind şedinţa şi stricând cvorumul. Potrivit procedurii, pentru proiectele care vizează obiective din patrimoniu, este nevoie de votul a două treimi din numărul de consilieri în funcţie, adică de 25 de voturi.

"Dacă le păsa, consilierii PDL ar fi rămas să voteze această propunere. Din păcate n-au făcut-o. Sper ca măcar la următoarea şedinţă să înţeleagă importanţa acestui proiect de hotărâre şi să-l susţină. Până la urmă este un proiect care vine în sprijinul studenţilor noştri care se pregătesc să devină medici", a spus Canta.

 

 

Comenteaza