”Vreau o țară ca afară”. Cartier clujean redesenat: va avea parkinguri, piste de biciclete, parcuri

”Vreau o țară ca afară”. Cartier clujean redesenat: va avea parkinguri, piste de biciclete, parcuri
PUZ pentru strada Gheorghe Dima

Proiectele pentru modernizarea Clujului migrează, în sfârșit, către cartiere.

 

Consilierii locali sunt invitați miercuri să dezbată planul urbanistic zonal (PUZ) pentru un segment important al cartierului Zorilor, numit pe planșă Gheorghe Dima - Vest. Zona a fost regândită de unul dintre arhitecții cunoscuți ai Clujului, Szabolcs Guttman. Ideea modernizării acestui spațiu a fost lansată în primăvara anului trecut.


Scopurile acestui demers sunt, pe de o parte, elaborarea unor reglementări integrate (permisivități și restricții de intervenții, categorii de intervenții posibile pentru susținerea interesului public), care să reglementeze dezvoltarea urbanistică a zonei. Practic să folosească pe post de regulament pentru viitoarele construcții sau amenajări din zonă, publice sau private.


Guttman a trebuit să stabilească unde se pot realiza proiecte de parkinguri, sub sau supraterane, cum trebuie să se dezvolte rețeaua de spații verzi și cum vor fi amenajate zone de recreere, pentru toate categoriile de vârstă, traseul pistelor de biciclete. ”Noul PUZ dorește reglementarea modului de revitalizare a zonei adiacente străzii Gheorghe Dima, cât și delimitarea subzonelor pentru parcaje colective și de cartier, a subzonelor verzi și a subzonelor destinate instituțiilor din cadrul aceleiași zone studiate”, se arată în document.


Proiectul are ambiții occidentale. Locurile de parcare la sol vor fi delimitate clar și se interzice staționarea vehiculelor în afara lor; la fiecare trei locuri de parcare urmează să fie plantat un arbore. Cablurile urmează să fie introduse în subteran; va fi interzis tot ce atârnă acum printre blocuri. Firidele și branșamentele vor fi integrate în blocuri. Punctele gospodărești vor fi prevăzute în totalitate cu colectare selectivă și vor fi amplasate în subteran. Spațiile de recreere presupun parc pentru copii, terenuri de sport, loc de plimbare a câinilor. Strada Gheorghe Dima are avantajul de a fi în imediata apropiere a parcului Iuliu Prodan, care are peste 3 hectare și este un loc ideal pentru relaxare. Urmează să fie refăcut complet iluminatul public și mobilierul urban.


În ceea ce privește viitoarele garaje suprapuse, PUZ-ul stabilește ca acestea să fie cu două niveluri de subsol, etaj și două etaje supraterane.


Administrația locală a fost acuzată că ignoră cartierele și se preocupă doar de zona centrală. Dar lucrurile s-au mișcat. Proiectul de pe strada Gheorghe Dima se alătură altuia anunțat anul acesta: prima stradă smart a orașului, Molnar Piuariu, regândită din fonduri europene în beneficiul locuitorilor din ”Groapă” și a studenților din căminele Universității Tehnice.

 

 

Comenteaza