Cu jalba-n proţap la primărie. "Vrem parcuri, creșe, grădinițe și școli publice în Borhanci!"

Cu jalba-n proţap la primărie. "Vrem parcuri, creșe, grădinițe și școli publice în Borhanci!"

Clujenii din cartierul Borhanci pun presiune pe autorităţi pentru a le rezolva problema lipsei spațiilor verzi, creșelor, grădinițelor și școlilor de stat din zonă. 

Clujenii din Borhanci şi-au făcut pagină pe internet şi acum adună semnături pentru a putea beneficia şi ei de starea de normalitate a oricărui oraş din ţară. Semnatarii acestei petiții solicită Primăriei Cluj-Napoca nimic mai mult decât rezolvarea problemei spațiilor verzi, creșelor, grădinițelor și școlilor de stat în Borhanci printr-un plan urbanistic de cartier.

Pe campaniamea.declic.ro aceştia îi explică primarului Emil Booc de ce este important acest plan. "Cartierul Borhanci s-a dezvoltat haotic, fără a asigura calitatea vieții în materie de urbanism. În prezent în cartierul Borhanci nu există școală, grădiniță sau creșă în regim public. Nu există un parc în care locuitorii să poată ieși în timpul liber. Există foarte multe străzi prost dimensionate, unde trotuarele sunt înguste sau lipsesc. Există terenuri proprietate privată necorespunzător întreținute unde locuitorii din lipsă de alternative se plimbă atât cu animalele de companiei cât și cu copiii.

Toate proiectele de bugetare participativă au fost neeligibile din cauza lipsei terenului proprietate publică în zonă. Primăria primește cotă parte la fiecare plan urbanistic zonal (PUZ), dar în condițiile în care acestea organizează fiecare câte o parcelă mică, terenul nu poate fi folosit pentru a crea spații publice. Considerăm drept necesar un plan urbanistic de cartier astfel încât terenul cedat să poată fi valorificat de către primărie pentru rezolvarea imediată a acestor probleme generale.

Având în vedere că există suficient teren pe care nu s-a construit încă și mai multe PUZ-uri se află în etapă de elaborare sau încă nu au fost aprobate cerem Primăriei Cluj-Napoca:
- Să intervină și să facă toate demersurile necesare pentru identificare unei zone dimensionată corespunzător pentru dezvoltarea spațiilor publice pentru viață în cartier luând în calcul planul de dezvoltare al zonei pentru următorii 20 de ani
- Dacă este necesar să facă achiziții sau să organizeze schimburi de teren cu proprietarii beneficiari din PUZ-uri (și alți proprietari din zonă) astfel încât să intre în posesia terenului necesar
- Să își asume responsabilitatea dezvoltării acestor facilități în zonă printr-un plan de organizare a zonei și aprobarea unui proiect de execuție din partea primăriei astfel încât să se asigure înființarea lor în cartier proporțional cu numărul locuitorilor din zonă și dimensiunea cartierului

Cluj-Napoca este la ora actuală oraș fruntaș în ceea ce privește proasta calitate a aerului și lipsa acută a spațiilor verzi, atât de necesare vieții. Lipsa structurilor educaționale în Borhanci afectează grav locuitorii acestui cartier și e generatoare de trafic abundent pentru asigurarea acestor nevoi de bază. În cartierele învecinate și în centrul orașului, structurile educaționale sunt aglomerate în mare măsură de către locuitorii din cartiere precum Borhanci.

Școala Constantin Brâncuși e foarte aglomerată și clasele sunt supradimensionate, afectând calitatea actului educațional. Acesta este motivul pentru care vă cerem să ne oprim din dezvoltarea haotică acum cât încă mai există spații libere ce pot fi amenajate ca spații publice", transmit aceştia autorităţii locale. 

Încă din noiembrie 2020 primarul Emil Boc anunţa că în Borhanci ar urma să fie construit un hub educaţional (şcoală, grădiniţă, creşă) şi parc, pe 76 ha, pe locul în care a fost gândit Cartierul Tineretului. 

"Toate studiile de fezabilitate ne-au arătat că acolo nu se poate face cartier de locuinţe şi nici aqua park, costă foarte mult stabilizarea terenului pentru astfel de investiţii. Aşa că, în urmă cu o lună, am decis ca pe acest teren să facem un hub educaţional şi un parc. Suntem în pregătirea proiectului, în 2021 vom reveni cu etapele de implementare.

Orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane. E posibil să fie şi investitori care să vrea să pună umărul la acest proiect. Până la finalizarea centurii metropolitane, construcţiile în Borhanci sunt sistate", a declarat edilul, în şedinţa de consiliu local din noiembrie.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza