Zboruri de la Cluj spre Dublin, Praga, Frankfurt, Pisa şi Charleroi

Zboruri de la Cluj spre Dublin, Praga, Frankfurt, Pisa şi Charleroi
Consiliul Judeţean a aprobat acordarea de ajutoare de stat pentru companiile aeriene care sunt interesate să deschidă noi rute de pe aeroportul clujean. Astfel, din toamnă, vor fi introduse noi destinaţii spre Dublin, Praga, Frankfurt, Pisa şi Charleroi.

Pentru a încuraja companiile aeriene să deschidă noi destinaţii de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca (AICN), administraţia judeţeană este pregătită să contribuie cu ajutoare de stat, în conformitate cu regulamentul Uniunii Europene privind dezvoltarea industriei aeroportuare. Astfel până în 2013, Consiliul Judeţean (CJ) ar urma să aloce 1,5 milioane de euro pentru atragerea unor companii aeriene care ar urma să opereze pe rute precum Dublin, Praga, Frankfurt, Pisa şi Charleroi.

Potrivit directorului aeroportului, David Ciceo, noile rute ar urma să fie introduse chiar din toamnă. Conducerile AICN şi CJ au cerut acordul din partea Comisiei Europene pentru a introduce un sistem de ajutoare de stat pentru companiile aeriene care ar fi interesate să opereze pe rute aeriene noi. CJ va aloca încă de anul acesta un buget de 500.000 de euro. Din 2013 şi până în 2020 alocările de fonduri vor continua astfel: 990.000 de euro în 2013, 980.000 de euro în 2014, 960.000 de euro în 2015, 940.000 de euro în 2016, 540.000 de euro în 2017, 165.000 de euro în 2018, 105.000 de euro în 2019 şi 50.000 de euro pentru anul 2020. CJ ar urma să achite subvenţiile lunar, ţinând cont de costurile eligibile fundamentate în planul de afaceri al companiei aeriene şi de numărul de pasageri efectiv realizat în cursul fiecărei luni, pe baza prezentării unui raport de activitate din partea companiilor care vor beneficia de aceste ajutoare.

Directorul aeroportului, David Ciceo, a precizat că operatorii care vor beneficia de aceste ajutoare de stat vor avea şi obligaţii. Concret, timp de peste doi ani, după ce nu vor mai primi subvenţii, aceste firme vor continua să opereze pe cheltuiala proprie, chiar dacă nu vor avea profit. Măsura adoptată de CJ are ca scop dezvoltarea aeroportului clujean, în acord cu planul de modernizare a infrastructurii aeroportuare.

Preşedintele CJ, Alin Tişe, a menţionat că operatorii aerieni vor beneficia de aceste ajutoare pe perioade determinate (între doi şi cinci ani) până când noile rute care vor fi introduse vor deveni profitabile. "Obiectivul principal al schemei de ajutor este de a facilita dezvoltarea regională prin accesul la serviciile de transport aerian, care sunt de o importanţă fundamentală pentru dezvoltarea economică şi socială a judeţului Cluj. Schema va contribui la dezvoltarea regională prin: îmbunătăţirea accesibilităţii pentru locuitorii regiunii; îmbunătăţirea accesibilităţii pentru mediul de afaceri regional prin dezvoltarea unor legături strânse cu pieţele europene; încurajarea dezvoltării de noi legături aeriene cu restul Europei; încurajarea investiţiilor străine; încurajarea turismului intern", a transmis Alin Tişe. Primele destinaţii care vor fi introduse din această toamnă sunt spre Dublin, Praga, Frankfurt, Pisa şi Charleroi.

 

Comenteaza