Ziua 2: Angajaţii aeroportului continuă protestele

Ziua 2: Angajaţii aeroportului continuă protestele
Protestele sindicaliştilor de la Aeroportul Internaţional Cluj continuă. La fel ca ieri, înarmaţi cu fluiere şi pancarte, angajaţii aeroportului au protestat în faţa sediului Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, adresând mesaje dure conducerii forului judeţean.

A doua zi de proteste i-a adus din nou în stradă sindicalişti şi angajaţi ai Aeroportului Cluj, care au protestat timp de două ore, în cursul zilei de vineri, în faţa Consiliului Judeţean (CJ). Reprezentanţii sindicatelor se tem că, dacă nu se ajunge la un consens, aeroportul din Cluj riscă să fie închis.

"Sunt tot promisiuni deşarte, nu am discutat nimic concret. Toată situaţia este simplă: există o hotărâre a CJ, iar încălcarea acestei hotărâri este o ilegalitate. Odată ce s-a hotărât în ianuarie că se aprobă hotărârea numărul 19, aceasta produce efecte. Suspiciunile despre care vorbesc reprezentanţii CJ sunt pentru persoane şi nu pentru instituţii, deci nu există nicio legătură între credit şi ancheta DNA.

Consiliul Judeţean ar garanta împrumutul propriu-zis, nu ceea ce se face cu banii. O soluţie ar fi o rectificare de buget măcar pentru sumele scadente în iunie, iulie şi august, pentru a nu ne afecta în vreun fel", a declarat Gabriel Ene, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Aeroportuare din România.

Sindicaliştii au primit un proiect de hotărâre, care după cum spun aceştia, nu este unul oficial: "Am primit o ciornă de proiect de hotărâre. În principiu conţinutul ar fi OK, însă vrem un act oficial cu semnături, ştampile şi toate cele necesare".

Aceştia mai spun că aşteaptă o decizie oficială din partea CJ, după care vor hotărî ce se întâmplă cu protestele. Dacă până luni la ora amiezii, conducerea CJ nu le va oferi un răspuns oficial, sindicaliştii ar putea scanda din nou timp de două ore în faţa instituţiei judeţene.

Membrii Sindicatului Independent şi angajaţii Aeroportului au anunţat că începând cu 17 iulie vor picheta sediul CJ, în semn de protest faţă de propunerea de anulare a unei hotărâri privind garantarea unui credit de 50 de milioane de lei de către CJ. Potrivit documentului citat, sindicaliştii pichetează sediul CJ în zilele de 17, 18, 21, 22 şi 23 iulie, între orele 15:30 și 17:30.

CJ a aprobat în ianuarie o hotărâre privind accesarea de către aeroport a unui credit intern în valoare de 50 de milioane de lei, garantat de CJ, pentru achitarea lucrărilor executate la pista de 2.200 m, etapa I a pistei de 3.500 m. Directorul David Ciceo, declara că viitorul credit va fi luat pe 20 de ani, cu o perioadă de graţie de doi ani, acesta urmând să fie garantat de CJ.

Potrivit acestuia, investiţia în pista de 2.200 de metri a demarat în anul 2011 şi s-a finalizat în 2013, cu scadenţe de plată în 31 decembrie 2014 şi 31 martie 2015. Ciceo mai spunea că aeroportul mai are contractate credite pentru finanţarea unor obiective de investiţii, cum sunt Terminal Sosiri Pasageri şi Sistem de control de securitate integrat multi-level pe cinci nivele şi echipamente de control de securitate aeronautică, astfel încât fără garantarea creditului din partea CJ Cluj, instituţia nu va putea accesa niciun alt credit.

CJ Cluj anunţa, în septembrie 2011, începerea lucrărilor de construire a noii piste, în două etape. Astfel, în prima fază era prevăzută realizarea unei piste cu o lungime de 2.100 m, iar în a doua etapă aceasta ar fi prelungită până la 3.500 m, pentru acest lucru fiind necesară devierea râului Someşul Mic. Valoarea totală a proiectului se ridică la 78 de milioane de euro.

 

 

Comenteaza