Comuna din Ardeal unde se trăiește ca în Germania. O casă bătrânească a ajuns să coste și 100.000 de euro

O comună din Transilvania cu case tradiționale renovate a devenit un magnet pentru turiști. Aici valoarea unei case a crescut chiar și la 100.000 de euro.

În comuna Gârbova de Sebeș, județul Alba, multe familii de sași care au plecat acum mai bine de 30 de ani au revenit în țară și au renovat locuințele în care au copilărit.

Când sunt plecați în străinătate, localnicii au grijă de casele lor, care sunt renovate frumos în stil tradițional. Porțile caselor săsești sunt imense, iar grădinile sunt de poveste. Localnicii le țin în ordine pentru proprietarii stabiliți în alte țări, care vin în vacanță, conform ȘtirileProTV.

"Vin de două ori pe an. Sunt casele renovate, sunt întreținute, nu sunt lăsate în paragină. Este casa lor părintească, au răscumpărat-o. Totuși ei țin la România. Iubesc România", a spus Marcela Pescan, localnică din Gârbova de Sebeș.

Agneta a plecat din România, în Germania, de mai bine de 35 de ani. După Revoluție s-a întors și a răscumpărat casa părintească.

"Nu regretăm că am cheltuit banii pentru așa ceva. Am făcut băile noi, terasa, am pus uși noi, geamuri. De Rusalii ne întâlnim și petrecem împreună", a povestit Agneta Thiess, conform sursei citate.

"Ei de aici se trag, aici e parte din sufletul lor și oricând e vorba de România ei sunt primii. Ei stau majoritatea pe lângă Munchen", a mai spus o localnică.

De la întoarcerea sașilor, valoarea unei case a crescut chiar și la 100.000 de euro, iar autoritățile au investit în partea de infrastructură.

„E un plus de valoare pentru comunitate. E o atracție foarte mare și pentru turiști, vin foarte mulți și din București. Noi lucrăm la infrastractură ca să le creeăm condiții. Am renovat străzile, trotuarele", a declarat primarul comunei Gârbova de Sebeș, Ioan Muntean.

Sașii vin în țară de Rusalii. Atunci se întâlnesc cu toții ca să petreacă. De asemenea, vin și vara când stau mai bine de o lună.

Comenteaza