Incendiu masiv de vegetaţie în două comune din Apuseni. Pompierii din Alba au intervenit

Incendiu masiv de vegetaţie în două comune din Apuseni. Pompierii din Alba au intervenit
| Foto: ISU Alba

În jur de 20 hectare de vegetaţie uscată şi litieră de pădure au fost afectate de un incendiu izbucnit luni între Mogoş şi Întregalde, două comune din Munţii Apuseni.

"Secţia de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea şi stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi litieră de pădure, între localitaţile Mogoş şi Întregalde. Din informaţiile preliminare, ar fi vorba de aproximativ 16 hectare afectate", a transmis, luni, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alex Crişan.

În total, sâmbătă şi duminică, pompierii militari din cadrul ISU Alba au acţionat pentru stingerea a şase incendii de vegetaţie uscată. 

În cele din urmă, incendiul izbucnit între Mogoş şi Întregalde a fost localizat, suprafaţa totală afectată fiind de 20 de hectare de vegetaţie uscată şi litieră de pădure.

"S-a reuşit localizarea incendiului. Se lucrează în continuare pentru stingerea în totalitate a acestuia. Suprafaţa totală afectată este de aproximativ 20 de hectare", a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alex Crişan.

Alături de pompierii Secţiei Câmpeni, la intervenţie participă personal din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din Mogoş şi Întregalde, precum şi angajaţi ai Ocolului Silvic Alba Iulia.

Tot luni, Detaşamentul de pompieri Aiud a intervenit pentru localizarea şi stingerea a două incendii de vegetaţie uscată în localităţile Unirea şi Livezile. În ambele situaţii, pompierii militari sunt sprijiniţi de voluntari.

După ce, în ultimele zile, pompierii militari şi mai multe Servicii Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat pentru limitarea propagării şi stingerea mai multor arderi necontrolate pe raza judeţului Alba, ISU Alba face un apel către populaţie să respecte interdicţiile privind focul deschis pentru arderea vegetaţiei uscate.

"Incendiile de vegetaţie uscată se propagă rapid şi pun în pericol culturile agricole din apropiere, locuinţele şi chiar vieţile oamenilor. De asemenea, fumul generat de aceste incendii poate afecta grav traficul rutier! (...) Astfel de intervenţii sunt dificile deoarece de cele mai multe ori autospecialele pompierilor nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza lipsei căilor de acces. De asemenea, de cele mai multe ori, în zonă nu exista surse de alimentare cu apă, iar suprafaţa care arde este foarte mare", precizează ISU Alba. 

Comenteaza