Update Alertă la barajul Someșul Rece. Deversat din cauza inundațiilor / ISU Cluj: Situația a revenit la normal

Alertă la barajul Someșul Rece. Deversat din cauza inundațiilor / ISU Cluj: Situația a revenit la normal

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj a transmis o alertă populației în urma deversării barajului Someșul Rece 1. 

UPDATE: „Situația a revenit la normal, nivelul apelor este în limitele de uzinare obișnuite. Se continuă monitorizarea la fața locului de către specialiștii Hidroelectrica și autoritățile locale, precum și prin intermediul Centrul Operațional din cadrul ISU Cluj și dispeceratul ABST”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Știrea inițială: Alerta de pericol de inundații vine ca urmare a deversării barajului Someșul Rece 1. Instituția a avertizat populația și autoritățile locale să ia măsuri. ”Evacuați urgent zona de inundabilitate! Luați măsuri de adăpostire și protecție. Urmați instrucțiunile autorităților.

Accesați canalele media de radio și televiziune și aplicațiile din mediul online ale Dispeceratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Agenției Naționale de Meteorologie pentru mai multe informații și actualizări despre eveniment”, conform ISU Cluj.

Realizat pe râul cu același nume, barajul Someșul Rece joacă rolul unei captări tiroleze la firul apei, dar care din necesități dictate de jocul cotelor a fost necesar să acumuleze 0,2 milioane mc de apă.

Lacul stochează provizoriu debitele captate din bazinul râului Iara colectate de patru captări și o aducțiune secundară de 20.779 m și debitul propriu al râului Someșului Rece pe care le transferă spre lacul Fântânele printr-o galerie de 7.206 m, iar pe parcurs mai preia și apele captate ale râului Răcătău.

Barajul din beton arcuit are 58 m înălțime, o lungime la coronament de 170 m (cota coronamentului la 1.020 m) și înglobează un volum de beton de 50.000 mc.

Comenteaza