Alin Tișe: „Brandul Clujana nu va dispărea” / Cât teren mai are emblematica fabrică

Alin Tișe: „Brandul Clujana nu va dispărea” / Cât teren mai are emblematica fabrică

Cu peste 100 de ani de activitate, Fabrica de pantofi Clujana, o emblemă a orașului și a României în acest domeniu, și-a sistat activitatea de producție și poate intra în faliment până la finele lui 2022.

Consiliul Județean Cluj este acționar al Clujana S.A., dar deține și clădirea și terenul pe care a funcționat fabrica. Liderul forului administrativ județean, Alin Tișe, a făcut noi declarații pe marginea acestui subiect.

„Vreau să spun că fabrica nu va dispărea. Ea nu va dispărea ca brand Clujana. Brandul și activele, ce aveau ei, sunt la județ și sunt securizate. Mă refer la ce aveau ei în momentul respectiv, adică clădirea fabricii și magazinele de vânzare. Clujana mai are aproximativ 1.000 de metri care sunt sub clădirea fabricii. Despre atât vorbim. Restul s-au dat de-a lungul anilor.

E delicat în momentul de față să vorbim despre ce se va întâmpla pe mai departe. Va trebui să întrebăm specialiștii care sunt pe domeniul acesta să ne dea soluții la repornirea fabricii. Sincer, eu nu am acum o soluție miraculoasă, să spun că mâine am da drumul la fabrică cu câțiva angajați și să meargă bine sau să încercăm o privatizare.

Nu știu în momentul de față care este soluția optimă. Probabil o să apelăm la un studiu făcut de specialiști și eventual să ne spună care este calea de urmat. Dacă trebuie o chestiune privată, una public-privată, doar publică. Să găsim formula care să poată funcționa cât de cât, dacă nu la parametrii maximi”, a declarat, Alin Tișe, la un post de radio local.

Tișe: „Niciun speculant imobiliar nu va pune mâna pe clădirea fabrici și pe teren”

În urmă cu câteva zile, președintele CJ Cluj a infirmat, pentru ZIUA de CLUJ orice speculații conform cărora ar fi vorba despre interese imobiliare private în ceea ce privește clădirea și terenul fabricii Clujana.

„Terenul și clădirea aparțin de Consiliul Județean, deci, practic, nu există persoane fizice care să aibă interese, este exclus. E proprietate de stat și așa va rămâne. Și halele, și clădirea, și terenul. Nu au cum să ajungă în proprietate privată deoarece nu sunt de vânzare, nici terenuri pentru care să se facă afaceri imobiliare, pur și simplu este proprietatea județului Cluj”, spunea Tișe.

111 ani de Clujana. De la afacerea familiei Renner la faliment

Fabrica Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După Primul Război Mondial (1914-1918) a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în „Dermata" și devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.

A fost nationalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak", apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj", iar în final „SC Clujana SA". În anii '80, fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei. Avea 8.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc.

Comenteaza