ALOPEDI, asaltat de părinți. Mii de copii au scăpat de vizita la spital în prima jumătate a anului

ALOPEDI, asaltat de părinți. Mii de copii au scăpat de vizita la spital în prima jumătate a anului

Datorită sfaturilor acordate de medicii callcenter-ului ALOPEDI, serviciul gratuit de sfaturi medicale pediatrice de urgenţă din Cluj, în cazul a 3.683 de copii s-a evitat deplasarea la serviciile de urgență și camerele de gardă.

În urma unei analize a activității serviciului telefonic de tip ,,call-center” destinat obținerii de sfaturi medicale pediatrice de urgență – 0364-917, din primele șase luni ale anului 2020, realizată de președintele CJ Alin Tișe, împreună cu echipa managerială a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, s-a constatat că ALOPEDI a fost apelat în primul semestru al acestui an de către nu mai puțin de 5.350 de părinți.

Marea majoritate a apelurilor s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu (3.683), nemaifiind necesară deplasarea la unitatea de primire a urgențelor sau la o altă unitate medicală. De asemenea, în primele șase luni ale acestui an, 622 dintre copiii evaluați telefonic au necesitat consult imediat, în primele două ore de la apel.

Având în vedere contextul epidemiologic actual, serviciul de call-center pediatric gratuit ALOPEDI 0364-917 și-a dovedit din nou utilitatea în a evalua telefonic gravitatea stării copilului bolnav. Cel mai frecvent motiv de apelare a fost febra copilului (1.275), un număr semnificativ de părinți (755) apelând și pentru sfaturi privind îngrijirea copilului sănătos sau deja diagnosticat cu o boală. Apelurile preluate au fost atât din județul Cluj cât și din alte zone ale țării. 564 de apeluri au fost din București, urmat de Prahova, Brașov și Bistrița.

În ceea ce privește copiii care se află în afara zonei metropolitane Cluj-Napoca, specialiștii care răspund apelurilor telefonice ALOPEDI 0364-917, pot preciza doar tipul serviciului medical de care are nevoie copilul, nu și unitatea spitalicească ce oferă serviciul medical respectiv.

Reamintim, în acest context, faptul că serviciul gratuit de sfat medical telefonic de urgență al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca - ALOPEDI 0364-917 – are deja o experiență de șase ani și este asigurat printr-o linie de gardă special dedicată acestuia, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Evaluarea se face prin întrebări ce stabilesc gravitatea stării copilului respectiv precum și momentul în care copilul are nevoie de consult medical față în față.

Comenteaza